VIŠE OD 1.000 OBOLELIH OD VELIKOG KAŠLJA! Evo da li će u Srbiji biti proglašena EPIDEMIJA!

Autor:

Vesti

13.01.2024

09:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kretanje infekcije se pomno prati

VIŠE OD 1.000 OBOLELIH OD VELIKOG KAŠLJA! Evo da li će u Srbiji biti proglašena EPIDEMIJA!

Foto: Shutterstock

U Srbiji je do 12. januara laboratorijski potvrđen 1.051 slučaj pertusisa - velikog kašlja - izjavila je danas Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović.

Ona je Tanjugu kazala da epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje prate kretanje ove infekcije na teritoriji svih okruga Srbije i da u ovom trenutku nema porebe za proglašenjem epidemije.

- Proglašenje epidemije je jedan veliki sistemski postupak. To je procedura koju sprovodi ministar zdravlja na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije i u ovom trenutku nema potrebe za takvom vrstom intervencije, samo treba lečiti bolesti i promovisati vakcinaciju - kazala je Jovanovićeva.

Vakcinacija se, kako je dodala, pre svega odnosi na decu, odnosno novorođenčad, a adekvatnom vakcinacijom i cela populacija će biti zaštićena. 

- Kada dete navrši dva meseca, pa do šest meseci u potpunosti treba da primi tri doze ove vakcine, a revakcinacija se obavlja u drugoj godini života i pre polaska u školu - objasnila je Jovanovićeva.

Ona je naglasila i da je najvažnije, kada se jave simptomi oboljenja, da se osoba javi lekaru i lečenje započne na vreme, da se obavi izolacija i zaustavi širenje virusa.

Jovanovićeva je istakla i da neke bolesti mogu da se spreče vakcinacijom, odnosno da za njih postoji vakcina koja prilikom delovanja razvija određeni imunitet i otpornost kod svake individue i da se istovremeno vakcinacijom kod više od 95 odsto ciljne populacije postiže takozvani kolektivni imunitet. 

- Međutim, u određenim periodima na tri do pet godina može se desiti da se broj pozitivnih slučajeva, kada su u pitanju ovakve bolesti, poveća i u takvim slučajevima imamo jednu opasnost, odnosno posebnu situaciju u kojoj epidemiolozi imaju puno posla, a naravno i kliničari, gde se u stvari prati kretanje broja inficiranih lica - rekla je ona.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading