OGLASILI SE IZ GRADSKOG ZAVODA! Ovo je istina o epidemiji VELIKOG KAŠLJA - Došlo je do zabune zbog izjednačavanja termina!

Autor: D.B.

Vesti

05.01.2024

14:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako su naveli iz zavoda, važno je da javnost bude svesna razlike između prijavljene i proglašene epidemije.

OGLASILI SE IZ GRADSKOG ZAVODA! Ovo je istina o epidemiji VELIKOG KAŠLJA -  Došlo je do zabune zbog izjednačavanja termina!

Foto: Shutterstock

Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut saopštio je da je do 31. decembra 2023. godine zabeleženo 909 slučajeva obolelih od velikog kašlja. Iako su pojedini mediji preneli informaciju o proglašenoj epidemiji, iz Gradskog zavoda za javno zdravlje ističu da je zapravo prijavljena epidemija, ali da ta prijava ne znači automatsko proglašenje epidemije.

Razlika između prijavljene i proglašene epidemije

Krajem prošle godine, Institut Batut i Gradski zavod za javno zdravlje prijavili su epidemiju velikog kašlja u Srbiji. Međutim, važno je napomenuti da postoji zakonska razlika između ova dva termina.

- Krajem prošle godine Batut i Gradski zavod za javno zdravlje prijavio je epidemiju velikog kašlja u Srbiji, ali to automatski ne znači i da je proglašena epidemija. Postoji zakonska razlika između ova dva termina. Epidemiju može da proglasi samo Ministarstvo zdravlja na preporuku Batuta, što se desilo kada je proglašena epidemija koronavirusa - rečeno je iz Gradskog zavoda.

Republika

Foto: TANJUG / ZORAN ZESTIC/ an

Institut za Javno zdravlje

 

Stanje u Gradskom zavodu za plućne bolesti

Direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti, doktorka Ljiljana Timotijević, istakla je da kod njih nije zabeležen veći broj pacijenata sa velikim kašljem. Ovo ukazuje na to da situacija možda nije toliko alarmantna kako je prikazana u medijima, te da se može raditi i o izvesnoj zabuni ili nesporazumu.

Uzimajući u obzir ove informacije, važno je da javnost bude svesna razlike između prijavljene i proglašene epidemije, kao i da se prati zvanična saopštenja nadležnih institucija kako bi se stekao jasniji uvid u aktuelnu situaciju sa velikim kašljem u Srbiji.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading