SKANDAL KOJI POTRESA GRČKU: Sveštenik i njegova žena oprali milione, u stanu im našli nakit od 500.000 evra - tu nije kraj strašnim optužbama!

Autor:

Svet

05.01.2024

14:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grčko pravosuđe je započelo krivični postupak zbog pranja novca i pronevere protiv pravoslavnog sveštenika, osnivača najveće grčke nevladine organizacije "Kivotos tu Kosmu" (Arka sveta), zajedno sa njegovom suprugom, nakon više od godinu dana istrage.

SKANDAL KOJI POTRESA GRČKU: Sveštenik i njegova žena oprali milione, u stanu im našli nakit od 500.000 evra - tu nije kraj strašnim optužbama!

Foto: Tanjug/AP

Zastrašujući slučaj zlostavljanja dece otkriven je na Uralu/Ilustracija

Sveštenikova supruga, odgovorna za upravljanje NVO, suočava se sa optužbama prevare, pronevere i pranja novca, dok se protiv sveštenika Antoniosa Papanikolaua vodi postupak zbog podstrekavanja na ove zločine.

Prema izveštaju grčke novinske agencije ANA, istražitelji su otkrili značajne neopravdane rashode povezane sa organizacijom, uključujući kupovinu nekretnina na severu Grčke, u Epiru, i povlačenje dva miliona evra iz sredstava NVO, koji nisu bili namenjeni za potrebe organizacije.

U stanu koji koristi otac Antonios, pronađeni su razni predmeti, satovi i nakit vrednosti 470.000 evra, dok je, prema istim izvorima, iz kase NVO nestalo 300.000 evra. Istraga je takođe pokazala da je par koristio sredstva organizacije za lične potrebe, što uključuje i neopravdane troškove.

Istraga prevare i optužbe za nasilje i seksualno zlostavljanje pokrenuta je u novembru 2022. godine protiv te vodeće grčke nevladine organizacije koja u Atini i drugim gradovima ima domove za napuštenu decu, ili decu iz siromašnih porodica.

Osim finansijskih malverzacija, "Kivotos tu Kosmu" suočava se i sa optužbama za nasilje i seksualno zlostavljanje, a krivični sud u Atini će u aprilu razmatrati ove optužbe.

NVO ''Arka sveta'', koja je do sada ugostila stotine dece i dobila brojne nagrade, među kojima i prestižnu nagradu Evropskog parlamenta "European Citizen's Prize" (Nagrada građanina Evrope) za pojedince i organizacijekoji su se posebno istakli u jačanju evropskih integracija izražavanjem evropske saradnje, otvorenosti prema drugima i praktičnim uključivanjem u razvoj međusobnog razumevanja, sada je suočena s ozbiljnim izazovima da očuva svoj ugled.

Grčko pravosuđe nastavlja sa detaljnim ispitivanjem ovog slučaja, dok javnost i dalje prati razvoj događaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading