IZ DANA U DAN SVE VIŠE SLUČAJEVA! U Beogradu EPIDEMIJA VELIKOG KAŠLJA: Za sada registrovano preko 400 pacijenata

Autor: D.B.

Vesti

27.12.2023

12:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog je navela da je najefikasnija mera prevencije velikog kašlja vakcinacija.

IZ DANA U DAN SVE VIŠE SLUČAJEVA! U Beogradu EPIDEMIJA VELIKOG KAŠLJA: Za sada registrovano preko 400 pacijenata

Foto: Shutterstock

Gradski zavod za javno zdravlje prijavio je epidemiju velikog kašlja u Beogradu, a prema poslednjim podacima registrovano je 409 potvrđenih slučajeva velikog kašlja, među kojima 70 posto kompletno vakcinisane dece.


Epidemiolog Ivana Begović Lazarević objasnila je da je neobično visok broj slučajeva velikog kašlja rezultat činjenice da deca, posebno tinejdžeri, i dalje nastavljaju sa svojim aktivnostima čak i kada imaju blage simptome, poput kašlja. Ovo ponašanje doprinosi širenju bolesti, naročito jer se kašalj smatra najzaraznijim simptomom.

Begović Lazarević ističe da je broj slučajeva velikog kašlja bio znatno manji tokom pandemije kada su se primenjivale medicinske mere poput nošenja maski i izbegavanja okupljanja u zatvorenim prostorijama. Ovo ukazuje na direktnu povezanost između preventivnih mera i širenja bolesti.

Foto: Shutterstock

 

 


Epidemiolog je naglasila da se epidemije velikog kašlja mogu javljati na svakih tri do pet godina, što se pokazalo i u zemlji i u okruženju. Primer za to je situacija u Hrvatskoj gde je registrovano 2.200 slučajeva zaključno sa decembrom.


Begović Lazarević je detaljno opisala tok bolesti, ističući tri stadijuma oboljenja i naglašavajući da je najčešća komplikacija velikog kašlja zapaljenje pluća, što može biti fatalno kod odojčadi.


Epidemiolog je istakla da je vakcinacija najefikasnija mera prevencije velikog kašlja. Imunizacija se sprovodi petovalentnom vakcinom u tri doze sa određenim vremenskim razmacima, a revakcinacija se sprovodi u drugoj godini života, kao i pripremama za polazak u prvi razred osnovne škole.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading