MALIŠANI SU NAJVIŠE NA UDARU! Lekari upozoravaju: Ako vam se deca žale na OVA DVA SIMPTOMA, odmah ih vodite kod lekara!

Autor: D.B.

Vesti

26.12.2023

08:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve više mališana ima problem sa respiratornim infekcijama.

MALIŠANI SU NAJVIŠE NA UDARU! Lekari upozoravaju: Ako vam se deca žale na OVA DVA SIMPTOMA, odmah ih vodite kod lekara!

Foto: TANJUG/DUNAV OSIGURANJE/ DALIBOR DANILOVIC/ bg, Shutterstock

U protekle dve zime, deca školskog i mlađeg uzrasta suočavaju se sa većim brojem virusa i respiratornih infekcija. Čekaonice domova zdravlja i dečjih bolnica su prepune, a najčešći simptomi među mališanima su uporan kašalj i temperatura, pri čemu se kao dominantna dijagnoza ističe bronhitis.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji su nedavno registrovana tri tipa virusa gripa, a najviše su pogođena deca do 4 godine i ona između 5 i 14 godina. Pored gripa, prisutni su i respiratorno sinicijalni, adeno i rino virusi, kao i virus Kovida-19.

Beogradske čekaonice dečjih bolnica su pretrpane, a roditelji sa bolesnom decom često čekaju i po pet sati na pregled. Lekara jednostavno nema dovoljno za toliki broj bolesne dece u istom trenutku.

Lekari primećuju da se u poslednje dve sedmice povećao broj dece sa dijagnozom bronhitisa. Kašalj, zviždanje u grudima i povišena temperatura su dominantni simptomi ove infekcije, koja se javlja u 95% slučajeva kao virusna infekcija.


Lekari ističu važnost praćenja simptoma kod dece te da je potrebno reagovati ukoliko temperatura traje duže od tri dana. Takođe, naglašavaju da se antibiotici ne smeju uzimati na svoju ruku, posebno jer su bakterijske infekcije retke u ovim slučajevima.


Statistika pokazuje da su respiratorne infekcije u ovom periodu godine često rezultat izloženosti zagađenom vazduhu. Zagađenje posebno utiče na decu kao veoma ranjivu kategoriju, pogotovo na one sa respiratornim tegobama.

Lekari savetuju da se prozori ne otvaraju kada je vazduh zagađen, a deca sa minimalnom prehladom treba da izbegavaju fizičke aktivnosti na otvorenom u takvim periodima. Ovo je posebno važno za novorođenčad i malu decu.

Uz sve ove savete, roditelji se pozivaju na pažljivo praćenje simptoma kod svoje dece i pravovremeno reagovanje kako bi se izbegle dodatne komplikacije.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading