PRAVI UDAR PREHLADA TEK SLEDI?! Srbijom haraju silni respiratorni i stomačni virusi, a lekari ZBUNJENI: Čudni simptomi muče i doktore i pacijente!

Autor: D.B.

Vesti

05.01.2024

08:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Početni simptomi velikog kašlja su slični simptomima drugih respiratornih problema, dok kasniji simptomi izgledaju daleko ozbiljnije.

PRAVI UDAR PREHLADA TEK SLEDI?! Srbijom haraju silni respiratorni i stomačni virusi, a lekari ZBUNJENI: Čudni simptomi muče i doktore i pacijente!

Foto: Tanjug/www.profimedia.rs

Prehlada, foto: Ilutracija

Sezona gripa, korone i respiratornih infekcija je u punom jeku, a neobičan kašalj, korona i digestivni problemi su simptomi koji pune domove zdravlja. Uz to, informacije o novom soju korone poznatom kao JN.1, koji daje nove i čudne simptome, zabrinjavaju javnost.

Praznična okupljanja i puni kolektivi doveli su do skoka broja obolelih od respiratornih infekcija. Među pacijentima izdvojili su se oni koji besomučno kašlju. Napadi kašlja dolaze u naletima, a ovi respiratorni problemi ne zaobilaze ni mališane.

Prema rečima dr Nebojše Bohuckog, epidemiologa, ukoliko kašalj traje duže od dve nedelje sumnja se na veliki kašalj, odnosno "bolest od 100 dana".

Veliki kašalj - povratak nakon 15 godina

Veliki kašalj, koji se ponovo pojavio u Srbiji nakon 15 godina, zahteva nadzor lekara. Dr Josip Krajninger ističe da je važno da se lečenje sprovodi pod nadzorom i da se uzimaju antibiotici, budući da bolest izaziva bakterija.

Početni simptomi velikog kašlja su slični simptomima drugih respiratornih problema, dok kasniji simptomi izgledaju daleko ozbiljnije. Prisutne su i tegobe sa digestivnim sistemom, ali i novi simptomi respiratornih infekcija.

Doktorka Svetlana Mičić ističe da je primećen porast respiratornih infekcija kod građana, kao i tegobe sa digestivnim sistemom. Takođe, pacijenti oboleli od kovida 19 takođe se javljaju sa novim simptomima.

Najnovije istraživanje Kancelarije za nacionalnu statistiku pokazalo je da novi soj korone poznat kao JN.1, daje i nove neobične simptome, poput problema sa spavanjem i brige ili anksioznosti.

Dr Slavica Mičić iz Doma zdravlja Savski Venac napominje da je u Srbiji u poslednjih sedam dana registrovan trend opadanja pozitivnih na korona virus, što ukazuje na blagi trend opadanja pozitivnosti na kovid-viruse.

Lekari savetuju obaveznu vakcinaciju za grip i kovid, kao i vakcinaciju dece protiv velikog kašlja. Takođe, preporučuje se izbegavanje velikih skupova, nošenje maske u određenim situacijama, zdrava i redovna ishrana, kao i vođenje računa o higijeni. Ukoliko se ipak "zakačite" za neki od virusa, važno je da lepo odležite i odbolujete dok se organizam ne zaceli.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading