KORONA ILI GRIP?! Evo kako izgleda laboratorija osobe zaražene kovidom i koji parametri u krvi ukazuju na to!

Autor: Sanja Bojanović

Vesti

13.01.2024

08:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

LAboratorija osobe zarašene kovidom.

KORONA ILI GRIP?! Evo kako izgleda laboratorija osobe zaražene kovidom i koji parametri u krvi ukazuju na to!

Foto: Profimedia

U mnogim kolektivima u ovom času neko kašlje ili govori kroz. Neki imaju temperaturu, neki glavobolju, poneko kine. Domovi zdravlja puni su pacijenata, a obolevaju i lekari. Sestre pomeraju zakazane preglede i po nekoliko nedelja. Haraju virusna oboljenja - korona, prehlada, grip - ali i bakterijska, poput velikog kašlja, za koji kažu da se "vratio na velika vrata".

Jedan laboratorijski nalaz osobe obolele od korone, sa potvrđenim brisom na korona virus, u koji je Telegraf.rs imao uvid, pokazuje blago povišenu vrednost CRP-a i blago snižene vrednosti neutrofila i limfocita. Prema rečima izabranog lekara zaražene osobe, reč je o tipičnom nalazu pacijenta sa koronom, ništa što u proteklim danima nisu videli, mnogo puta.

Komentar je dala i prim. dr Biserka Obradović, specijalista opšte medicine. Uvidom u nalaz (slika 1) istakla je da je reč o virusnoj infekciji. Dodaje da ova slika ipak odstupa od tipične, a objašnjava i zašto.

Foto: ST/V. LUKIĆ

Korona

- Tipično za virusnu infekciju je da su leukociti sniženi, da su neutrofili sniženi, limfociti povećani, a CRP snižen, čak može biti ispod jedan - navodi uz napomenu da je korona virusno oboljenje, te da je moguće da ovakav nalaz pokaže koronu, ali da se to ne može tvrditi bez pozitivnog testa.

- Međutim, kasnije može biti i odstupanja, kako u leukocitarnoj formuli, tako i u broju leukocita, zavisno od toga u kojoj fazi infekcije se uzme laboratorija. Na kraju infekcije nam, zbog smanjenog imuniteta, vrlo često dolazi do sekundarne bakterijske infekcije, ali dolazi prvo do uravnoteženja. Neutrofili u toku lečenja rastu do svoje normale, limfociti padaju i broj leukocita raste. Ako dođe do neke bakterijske infekcije, onda nam leukociti i dalje rastu i budu povišeni, neutrofili rastu i dalje i budu povišeni, a limfociti padaju i budu sniženi. Naravno, zbog bakterijske infekcije i CRP bude povišen. I ovo opet zavisi u kojoj fazi bakterijske infekcije uzimamo laboratoriju - navodi na koje se načine situacija može razvijati.

Opominje da laboratorijski nalazi nisu dovoljni da bi se neko sam lečio, te da to ne preprepčuje.

Foto: Tanjug/ Ministarstvo odbrane

Korona

- Zato je bitno da lekar tumači laboratorijske nalaze - kategorična je doktorka.

Prikazani laboratorijski nalaz je rađen petog dana od pojave prvih simptoma, što sugeriše da je do nekih promena, ili kako je rečeno - odsutpanja - već došlo.

Gledajući neke ranije nalaze, nešto "prošaranijih" vrednosti (slika 2), takođe ove zime, Obradović komentariše da je posredi isto virusna infekcija, ponovo moguće korona.

Reč je o nalazima rađenim 15-ak dana od prvih tegoba i nakon završetka terapije.

- Ovo je pokazalo da virus još uvek postoji u organizmu. I to je mogla da bude korona. Test na kovid je vrlo specifičan - bris može prva tri, četiri dana da se uzme. Posle toga uglavnom dobijamo negativan nalaz - ističe ograničavajuće okolnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading