KORONA I VELIKI KAŠALJ PARAVE HAOS PO KOMŠILUKU: Bolnice zabranjuju posete pacijentima

Autor: D.B.

Svet

04.01.2024

10:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Infektolozi ističu da je primećen porast pacijenata na hitnom prijemu, pri čemu jedna trećina njih neopravdano zaobilazi svoje porodične lekare i dolazi direktno u bolnicu, što dodatno opterećuje zdravstveni sistem

KORONA I VELIKI KAŠALJ PARAVE HAOS PO KOMŠILUKU: Bolnice zabranjuju posete pacijentima

Foto: www.profimedia.rs

Prehlada

Direktorat KBC-a Osijek doneo je odluku o zabrani poseta pacijentima zbog povećanog broja respiratornih infekcija, dok KBC Rijeka već od 5. decembra prošle godine ne dozvoljava posete zbog loše epidemiološke situacije. Situacija je drugačija u KBC-u Zagreb i KBC Split gde su uvedena ograničenja za posete, umesto potpune zabrane.


Doc. dr sc Mirela Pavičić Ivelja, specijalista infektologije i nadređena Klinike za infektologiju KBC-a Split, ističe da su skratili vreme poseta sa sat vremena na pola sata i dozvoljavaju posetu samo jedne osobe po pacijentu, uz obavezno nošenje maske i poštovanje drugih zaštitnih mera. Trenutno imaju 30 obolelih od kovida, od kojih je šestoro na respiratoru, što predstavlja porast u odnosu na prethodni period.

Infektolozi ističu da je primećen porast pacijenata na hitnom prijemu, pri čemu jedna trećina njih neopravdano zaobilazi svoje porodične lekare i dolazi direktno u bolnicu, što dodatno opterećuje zdravstveni sistem. Takođe, naglašavaju da je povećan broj hospitalizovanih zbog kovida, posebno starijih osoba, ali i zbog gripa, uključujući i mlađe osobe.


S obzirom na lošu vakcinaciju protiv kovida i gripa, situacija se dodatno komplikuje. Infektolozi ističu da su hronično bolesni posebno loše vakcinisani protiv ovih bolesti, što dodatno doprinosi povećanju broja obolelih.


KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu uvelo je restrikcije samo na pedijatriji, gde je dozvoljena poseta detetu jednog roditelja na najviše 15 minuta. Sa druge strane, u KB-u Dubrava restrikcije nisu uvodili, dok je situacija u domovima za starije osobe zasad redovna, te posete nisu ograničene.


Prim. dr Goranka Petrović, specijalista epidemiologije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, navodi da je do sada zabeleženo oko 900 slučajeva gripa, 4.150 slučajeva velikog kašlja i oko 4.000 slučajeva kovida, što ukazuje na značajan broj obolelih od respiratornih infekcija u Hrvatskoj.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading