JEDINO SE OVAKO PRAVILNO PERE POSTELJINA: Najčešće greške SVI pravimo, a tako joj skraćujemo rok trajanja!

Autor: Republika/M.Ognjenović

Lifestyle

04.01.2024

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovako ćete uštedeti i struju!

JEDINO SE OVAKO PRAVILNO PERE POSTELJINA: Najčešće greške SVI pravimo, a tako joj skraćujemo rok trajanja!

Foto: Shutterstock

Koliko god da se razumete u domaćinstvo, pranje posteljine je mnogima ogroman znak pitanja. 

Sada tokom praznika, svi smo imali više slobodnih dana te se veš nagomilao, a ogromno je pitanje kako oprati posteljinu da ostane mirisna i ne zgužvana. 

Četiri trika da operete posteljinu tako da ostane čista i veža

Koristite odgovarajući deterdžent


Prilikom pranja posteljine, bitno je koristiti odgovarajući deterdžent. Pamučna posteljina ne zahteva poseban deterdžent, osim ako je namenjena bebama sa osetljivom kožom. Sa druge strane, tkanine poput svile, satena i lana zahtevaju blagi deterdžent koji štiti prirodna vlakna. Važno je izbegavati upotrebu izbeljivača, a omekšivač koristiti povremeno kako ne bi oštetio tkaninu. Za održavanje boje i uklanjanje loših mirisa, belo sirće i soda bikarbona su odlično i povoljno rešenje.
Republika

Foto: Shutterstock

Posle ovih trikova, posteljina će vam biti kao ih hotelskih soba


Ne iskuvavajte posteljinu

U prošlosti se verovalo da posteljinu treba prati na visokim temperaturama kako bi bila higijenski ispravna, međutim, savremene mašine za pranje veša efikasno čiste veš čak i na niskim temperaturama. Preporučuje se pranje pamučne posteljine na temperaturi od 40 do 60 stepeni, dok je za obojenu i crnu posteljinu preporučljivo koristiti maksimalno 40 stepeni.

Okrenite posteljinu naopačke

Pre pranja, važno je okrenuti posteljinu naopačke kako bi boje i šare bile zaštićene, a tkanina ne bi brzo izbledela. Takođe, preporučljivo je zatvoriti rajsferšlus ili dugmiće jorgana kako bi se izbeglo zaglavljivanje posteljine tokom pranja.

Pazite kako sušite posteljinu

Iako mašina za sušenje veša skraćuje vreme sušenja, obojenu posteljinu je najbolje sušiti na vazduhu kako bi zadržala sjaj. Sušenje na vazduhu može trajati duže, ali neće oštetiti posteljinu kao mašina za sušenje veša.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading