"KORONA SE I DALJE ŠIRI I PREDSTAVLJA PRETNJU PO ŽIVOT" U decembru Svetskoj zdravstvenoj organizaciji prijavljeno 10.000 žrtava opasnog virusa

Autor: D.B.

Vesti

11.01.2024

10:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovi podaci su prikupljeni iz manje od 50 zemalja, uglavnom iz Evrope i Severne i Južne Amerike.

"KORONA SE I DALJE ŠIRI I PREDSTAVLJA PRETNJU PO ŽIVOT" U decembru Svetskoj zdravstvenoj organizaciji prijavljeno 10.000 žrtava opasnog virusa

Foto: Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da je prošlog meseca zabeležen porast prenošenja virusa, što je delom rezultat okupljanja tokom božićnih praznika. Varijanta JN.1, koja sada preovladava u svetu, takođe je doprinela ovom porastu. Generalni sekretar SZO Tedros Adhanom Gebrejesus istakao je da iako kovid-19 više nije vanredna globalna situacija, virus i dalje predstavlja ozbiljnu pretnju, širi se i menja, te i dalje prouzrokuje smrt.

Rast hospitalizacija i porast prijema na intenzivnu negu
Podaci SZO pokazuju da je zabeležen značajan porast hospitalizacija od 42 odsto, kao i porast prijema na intenzivnu negu od 62 procenta u poređenju sa novembrom. Ovi podaci su prikupljeni iz manje od 50 zemalja, uglavnom iz Evrope i Severne i Južne Amerike. Tedros je naglasio da je verovatno i porast u drugim zemljama koji nije prijavljen, te da je neophodno preduzeti mere opreza protiv kovida-19.

Poziv na vakcinaciju i mere opreza

SZO i dalje upućuje poziv vladi da nastave sa nadzorom virusa i obezbede pristup jeftinim i pouzdanim testovima, lekovima i vakcinama. Takođe, apeluje se na pojedince da se vakcinišu, redovno testiraju, nose maske gde je to potrebno i obezbede dobru ventilaciju u prepunim zatvorenim prostorima. Tedros je naglasio da je iako broj od 10.000 mesečnih žrtava manji u odnosu na vrhunac pandemije, i dalje neprihvatljiv i da se smrtni slučajevi mogu sprečiti.

Kraj vanrednog stanja i dalje širenje virusa

SZO je u maju prošle godine proglasila kraj međunarodnog vanrednog stanja u javnom zdravlju zbog kovida 19, ali se virus i dalje širi. Tedros je istakao da je neophodno preduzeti mere opreza kako bi se suzbilo širenje virusa, te naglasio važnost vakcinacije i primene mera prevencije.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading