U SVAKOM DOMAĆINSTVU BAR JEDAN BOLESTAN! Korona i grip pokosili Srbiju za praznike - svi kašlju i imaju visoku temperaturu!

Autor:

Vesti

08.01.2024

07:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lekari u smenama su u proseku pregledavali od 50 do 60 osoba.

U SVAKOM DOMAĆINSTVU BAR JEDAN BOLESTAN! Korona i grip pokosili Srbiju za praznike - svi kašlju i imaju visoku temperaturu!

Foto: Shutterstock

Doktorka Sanja Kojić, načelnica opšte medicine u Domu zdravlja u Kragujevcu, rekla je da su tokom božićnih praznika imali značajan porast broja pacijenata.

Lekari u smenama su u proseku pregledavali od 50 do 60 osoba, što znači da je gotovo svaka domaćinstvo imala bar jednog obolelog člana.

- U našem domu zdravlja, kao i u mnogim drugim u Srbiji, imamo posebnu ambulantu za respiratorne tegobe i febrilna stanja - priča dr Kojić.

- U okviru te ambulante testiramo sve sumnjive na kovid, a broj pozitivnih na dnevnom nivou iznosi od 40 do 45. Inficirani koronom imaju šarenolike tegobe, ali uglavnom dominira blago povišena telesna temperatura, bolovi u grlu i suv kašalj. Retko ko ima komplikacije na plućima. U proseku jednog pacijenta nedeljno upućujemo na lečenje na Infektivnu kliniku, i reč je uglavnom o starijim ljudima koji su hronično oboleli.

Osim kovida, povećanom broju obolelih od respiratornih infekcija doprineo je i virus gripa.

- Na grip se ne testira, ali raste broj pacijenata sa sumnjom na ovo oboljenje - kaže dr Kojić.

- Takvih pacijenata je u proseku dvadesetak dnevno. Kod njih se po pravilu javlja visoka telesna temperatura, malaksalost, jaki bolovi u mišićima i zglobovima, bolovi u grlu i imaju suv kašalj. Interesantno je da se sumnja na grip obično viđa kod radno sposobnih, dakle mlađih ljudi, za razliku od kovida.

Bakterijske upale grla su dosta retke kod odraslih, ali je i njih bilo ovih dana.

Sagovornica "Novosti" napominje da je dnevno oko pet do šest pacijenata sa ovom infekcijom:

- U ovom slučaju pacijenti najčešće prijavljuju da im je dete ili unuče imalo upalu grla i na osnovu ovog anamnestičkog podatka određujemo im terapiju - kaže nam.

- Po potrebi radi se i bris grla, a pacijentima kod kojih nismo sigurni da li je uzrok tegoba virus ili​ bakterija radimo i analizu krvi.  Da li je reč o virusnoj ili bakterijskoj infekciji najbolje može da odredi lekar. Ipak, opšte je poznato da u slučaju virusa nalazi krvi su takvi da pokazuju povećanje broja limfocita i/ ili monocita u krvi, dok je ukupni broj leukocita (belih krvnih zrnaca) često i snižen. U slučaju virusne infekcije vrednosti CRP-a mogu da budu u granicama referentnih vrednosti, ali i neznatno povišene. Visoke vrednosti CRP-a, ukupnog broja leukocita, kao i neutrofila (koji su podtip leukocita) ukazuju na bakterijsku infekciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 
 

 

 

Komentari (0)

Loading