TRI GODINE VODI BORBU ZBOG KORONE! Katarina se zarazila 2020. - Umesto da preleži virus, njena agonija se nastavila - SIMPTOMI NISU NESTAJALI!

Autor: D.B.

Vesti

24.12.2023

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Katarina je čak godinu dana bila "prikovana" za krevet.

TRI GODINE VODI BORBU ZBOG KORONE! Katarina se zarazila 2020. - Umesto da preleži virus, njena agonija se nastavila - SIMPTOMI NISU NESTAJALI!

Foto: pixabay.com

Katarina Marinković iz Krnjače je preživela kovid infekciju u novembru 2020. godine, ali nakon dve nedelje, umesto oporavka, simptomi su se nastavili. Tri godine kasnije, Katarina i dalje ima simptome produženog kovida za koje niko nije znao kako da joj pomogne.

Katarina je isprva imala srednje tešku kliničku sliku, sa više od 5 simptoma, uključujući temperaturu, jake bolove u mišićima, gubitak mirisa i ukusa, dijareju, kao i upalu pluća. Nakon završetka izolacije, simptomi su se nastavili, a Katarina se suočavala sa bolovima u grudnom košu, crvenilom, svrabom, teškim nogama, virusnim umorom i drugim tegobama.

Nakon što je završila na Urgentnom, Katarina je prolazila kroz višemesečnu agoniju, pokušavajući da nađe lekare koji bi joj mogli pomoći. Većina lekara nije bila upoznata sa njenim simptomima, što je dodatno otežavalo dijagnozu i lečenje.

Nakon pet meseci borbe, Katarina je konačno dobila dijagnozu od infektologa na VMA, ali i pored toga, lečenje nije bilo jednostavno. Katarina je istakla da je imala simptome koji su se smenjivali i vraćali, uz opšti pad energije i malaksalosti nakon napora.

Nakon godinu dana, Katarina je konačno saznala da ima produženi kovid i mijalgicni encefalomijelitis, što je značilo da je njen autonomni nervni sistem razoren, ostavljajući je funkcionalnom samo na 30% svog kapaciteta.

Katarina se trenutno leči samo u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje kod dr Branislava Milovanovića. Ona je istakla da je terapija skupa, ali je uz podršku svog dečka i porodice uspela da obezbedi neophodno lečenje.

Katarina je izrazila zahvalnost dr Milovanoviću, koji joj je omogućio da, koliko-toliko, normalizuje svoje stanje. Ipak, istakla je da je njen život drastično promenjen, te da je sada funkcionalna samo na delu svog pređašnjeg kapaciteta.

Katarina se suočava sa neizvesnom budućnošću, s obzirom na to da ova bolest može značajno ograničiti njen životni stil. Ona se bori sa nedostatkom razumevanja okoline, ali ističe da je podrška njenog partnera i porodice od suštinskog značaja u ovoj borbi.

Katarina ističe da je njena želja da živi i radi bez bolova i simptoma hroničnog virusa, ali se suočava sa strahom od moguće reinfekcije, koja bi mogla dovesti do ponovnog pogoršanja njenog stanja.

Katarina Marinković je hrabra mlada žena koja se suočava sa izazovima produženog kovida i mijalgicnog encefalomijelitisa, te nastavlja svoju borbu sa neizvesnom budućnošću, uz podršku svojih najbližih.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading