IAKO JE PANDEMIJA ODAVNO PROŠLA, I DALJE IMAMO MUKE SA KORONOM: Tokom praznika raste broj zaraženih, a ova dva simptoma nikako nemojte IGNORISATI!

Autor: D.B.

Vesti

24.12.2023

09:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je pandemiji zvanično "odsviran kraj", u našoj zemlji, i dalje se javljaju sporadični slučajevi zaraze koronom.

IAKO JE PANDEMIJA ODAVNO PROŠLA, I DALJE IMAMO MUKE SA KORONOM: Tokom praznika raste broj zaraženih, a ova dva simptoma nikako nemojte IGNORISATI!

Foto: ST/V. LUKIĆ

Tokom praznične sezone, broj zaraženih koronom se povećava, a kako ističe doktorka Sara Hohman, epidemiološkinja, ključno je znati simptome koji prate kovid 19, s obzirom na to da su se promenili od početka pandemije. Mnogi od njih se preklapaju sa simptomima obične prehlade.

Najčešći simptomi kovida trenutno su curenje iz nosa, upaljeno grlo, suvi kašalj, glavobolja, bol u telu, umor i povećana telesna temperatura. Dr Džonatan D. Grejn, direktor bolničke epidemiologije u Los Anđelesu, ističe da većina pacijenata sa koronom ima blaže simptome i simptome gornjih disajnih puteva. Takođe, primećuje se da su gubitak ukusa i mirisa sve ređi simptomi kovida, dok se simptomi kratkog daha i bola u grudima i dalje mogu javiti, te se preporučuje što pre potražiti medicinsku pomoć u tim slučajevima.

Vakcinacija protiv kovida ostaje najbolja odbrana od virusa, uz osnovne higijenske mere poput pranja ruku i nošenja maski na mestima gde ima mnogo ljudi. Takođe, važno je da se, ukoliko se ne osećate dobro, ostanete kod kuće, kako biste zaštitili druge oko sebe.

Epidemiološka situacija u Srbiji se sve više pogoršava, a lekari i epidemiolozi ističu da nas, pored korone, tek čeka povećanje broja obolelih od gripa, ali i drugih virusnih infekcija, među kojima je i respiratorni sincicijalni virus (RSV), kao i veliki kašalj koji je zapravo bakterijska infekcija. Dr Nebojša Bohucki, epidemiolog subotičkog Zavoda za javno zdravlje, navodi da se epidemiološka situacija može okarakterisati kao nepovoljna, a prognoze su takve da može biti samo još gore, posebno s obzirom na predstojeće praznike i proslave gde su bliski kontakti gotovo neizbežni.

Kako ističe dr Bohucki, proslave koje su pred nama mogu dovesti do teško kontrolisanog prenošenja virusnih infekcija, a očekuje se porast svih vrsta viroza, kao i širenje velikog kašlja koji je bakterijska infekcija. Sa okupljanjima na malom prostoru, čak i na otvorenom, dolazi do povećanog prenosa infekcija, te je važno obratiti pažnju na sprovođenje mera zaštite.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading