BROJKE ZABRINJAVAJU! Oglasila se direktorka "Batuta" - Evo šta dr Jovanović kaže o trenutnoj EPIDEMIJSKOJ SITUACIJI!

Autor: D.B.

Vesti

14.01.2024

10:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

S obzirom na pojačanu cirkulaciju virusa gripa, koronavirusa, velikog kašlja i respiratornog sincicijalnog virusa, postojale su najave o mogućem produžetku raspusta.

BROJKE ZABRINJAVAJU! Oglasila se direktorka "Batuta" - Evo šta dr Jovanović kaže o trenutnoj EPIDEMIJSKOJ SITUACIJI!

Foto: Tanjug/T. VALIČ

U vreme kada se cirkulišu grip, koronavirus i veliki kašalj, direktorka Instituta "Batut", Verica Jovanović, ističe da i dalje postoji mogućnost imunizacije i da nema razloga za preveliku zabrinutost. Ona ističe da je najveći broj registrovanih slučajeva oboljenja sličnih gripu zabeležen kod dece, dok su osobe sa slabim imunološkim sistemom izložene većem riziku.


Završetak zimskog raspusta za učenike na teritoriji Vojvodine planiran je za 15. januar, dok će đaci širom Srbije nastavu ponovo pohađati od 22. januara. S obzirom na pojačanu cirkulaciju virusa gripa, koronavirusa, velikog kašlja i respiratornog sincicijalnog virusa, postojale su najave o mogućem produžetku raspusta. Masovna okupljanja tokom praznika doprinela su širenju virusa.


Prema rečima Verice Jovanović, u periodu od 1. do 7. januara registrovano je oko 8.506 osoba sa simptomima gripa, ali je došlo do pada registrovanih slučajeva.

Jovanović ističe da je praznični period uticao na smanjenje broja prijavljenih slučajeva, ali da nije došlo do značajnog skoka broja obolelih od gripa.

"U pitanju je uobičajeni talas. Prema podacima Batuta, u ovom trenutku nema razloga za brigu, kada je reč o epidemijskoj situaciji, da bi se odložio početak škole. U najvećom riziku su osobe sa slabim imunološkim sistemom", kaže Jovanovićeva.


Tokom prethodne nedelje zabeleženo je 19.500 slučajeva različitih respiratornih infekcija, ali Verica Jovanović ističe da na teritoriji Srbije nije registrovan preterano veliki broj slučajeva respiratornih oboljenja. Ona naglašava da se uz primenu odgovarajućih mera može pratiti epidemijska situacija, te da za imunizaciju još uvek nije kasno.


Jovanović upozorava na pad vakcinacije i ističe da je važno izbegavati kontakte sa inficiranim osobama, pridržavati se higijene ruku i čistiti radne površine i prostorije u kojima boravimo. Ona zaključuje da rast broja obolelih od velikog kašlja prati pad imunizacije i apeluje na građane da se pridržavaju preporučenih mera prevencije.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading