"OVOLIKO OBOLELIH NISMO IMALI POSLEDNJIH 20 GODINA": Lekari upozoravaju na KAŠALJ koji hara SRBIJOM - nije prehlada, evo šta je UZROK

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dr Olivera Ostojić kaže da sve češće obolevaju bebe i starija deca.

"OVOLIKO OBOLELIH NISMO IMALI POSLEDNJIH 20 GODINA": Lekari upozoravaju na KAŠALJ koji hara SRBIJOM - nije prehlada, evo šta je UZROK

Foto: youtube/printscreen/RTS Ordinacija - Zvanični kanal

U Srbiji je do 7. januara potvrđeno prisustvo velikog kašlja kod 1.020 osoba, pri čemu je svaki drugi slučaj zabeležen među decom uzrasta od 10 do 14 godina, prema podacima Instituta "Batut". Najveći broj obolelih prijavljen je u Južnobačkom okrugu i Beogradu, gde je registrovana i epidemija. Stručnjaci ističu da je smanjen obuhvat vakcinacijom jedan od faktora koji su doprineli širenju bolesti, uz napomenu da vakcine pružaju zaštitu oko 10 godina. U Beogradu, nakon što 2022. godine nije bilo prijavljenih slučajeva velikog kašlja, 2023. godine je zabeležen značajan porast obolelih, što je rezultiralo proglašenjem epidemije. Samo početkom ove godine, Gradski zavod za javno zdravlje beleži 492 obolela, što predstavlja najveći broj obolelih u poslednjih dvadesetak godina.

- Mi ovoliko obolelih nismo imali sigurno poslednjih dvadesetak godina, a rezultat takvog broja obolelih može se objasniti sa više razloga - nedovoljan obuhvat imunizacijom, unazad nekoliko godina nismo imali onaj obuhvat od 95 odsto, naročito u poslednje tri godine se kreće između 88 i 90 i mogućnost dijagnostike - kaže dr Ivana Begović Lazarević, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje prenosi "Mondo".


Teški simptomi kod najmlađih

Dr Olivera Ostojić, rukovodilac Dečje klinike KBC "Dragiša Mišović", ističe da je među obolelima od velikog kašlja sve više beba i starije dece.

- Ako sam ja juče pregledala 12, 13 pacijenata u ambulantni, trećina je bila sa simptomima velikog kašlja. Decu koju hospitalizujemo i kojih je do sada bilo petnaestak, su do četiri meseca života. To su ona deca kod kojih nije bila započeta vakcinacija ili je bila nepotpuna. Bili su hospitalizovani zbog dugotrajnog, teškog kašlja sa zacenjivanjem, sa gubitkom daha - kaže dr Olivera Ostojić, rukovodilac Dečje klinike KBC "Dragiša Mišović".

Foto: Shutterstock

U Srbiji je do 7. januara potvrđeno prisustvo velikog kašlja kod 1.020 osoba

Na početku simptomi podsećaju na prehladu, a vremenom postaju teži. Bolest se razvija u tri faze. 

- Bolest od 100 dana, tako se zove i prolazi kroz tri faze. Prva faza je od dve do tri nedelje, kada ima opšte simptome respiratorne infekcije i tada su najzarazniji pacijenti. Sledeća faza traje nekoliko nedelja, šest, osam, deset sa intenzivnim kašljem, sa salvama 24 - časovnim koje mogu da dovedu do zacenjivanja i poslednja faza je kada se smiruje - objašnjava dr Ostojić.

Doktorka Ivana Begović Lazarević se nada da će se sledeće godine vakcinisati i deca u 8. razredu, kao i odrasli.

- Nadamo se, i tako piše u trogodišnjem programu imunizacije, da će se od sledeće godine vakcinisati deca i u 8. razredu, što je dobra stvar. Tada će biti dostupna i ta vakcina za odrasle - kaže dr Ivana Begović Lazarević.

Komplikacije velikog kašlja su, između ostalog, zapaljenje pluća, konvulzije, epizode prestanka disanja. Posledice nekada mogu biti i fatalne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Da,da

10.01.2024 19:48

Kasalj ce proci ali aluminijum nece.