OVA HRANA NA PRAZNIČNOJ TRPEZI JE OPASNA ZA LJUDE SA VISOKIM KRVNIM PRITISKOM: Kiselina, bolovi, želudačni problemi - evo kada treba biti OPREZAN

Autor: NEVENA JAKOVLJEVIĆ

Lifestyle

07.01.2024

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nutricionista Ivana Đurović otkrila je u intervjuu za "Republiku" kada treba biti oprezan za praznike i šta od hrane treba izbegavati.

OVA HRANA NA PRAZNIČNOJ TRPEZI JE OPASNA ZA LJUDE SA VISOKIM KRVNIM PRITISKOM: Kiselina, bolovi, želudačni problemi - evo kada treba biti OPREZAN

Foto: Youtube/tv happy

Praznična trpeza u Srbiji podrazumeva obilje hrane kako nijedan gost, a ni član porodice, ne bi ostao gladan. Nutricionista Ivana Đurović je neko ko se tokom jednog perioda svog života borio sa viškom kilograma, te danas uspešno savetuje druge kako da dostignu željene rezultate.


Često čujemo da su određene namirnice "loše" za stomak, izazivaju nadutost, mučnine, skok krvnog pritiska...Nutricionista nam objašnjava sa čime ne bi trebalo ni danas, na Božić preterivati.

- Ni jedna namirnica ne mora da bude posebno loša, ukoliko se konzumira umereno, ili u pravilnim kombinacijama. Međutim, najčešće se baš u praznično vreme preteruje sa količinom hrane. Pre svega:

- Umereno sa alkoholom. Sem što izaziva mamurluk, previše alkohola znači i povećan broj unetih kalorija, što može da dovede do povećanja telesne mase

- Ne preterivati sa količinom namirnica. Posle praznika može da se pojavi gorušica, nadimanje, mučnine, grčevi i bolovi u stomaku. Bolje je uzeti od svega po malo, nego opteretiti sistem za varenje

- Izbegavati previše slanu hranu, zbog skokova krvnog pritiska

- Izbegavati masna mesa, i zbog procesa varenja, i zbog potencijalnog povećanja telesne mase

- Mnogo slatkiša, iz istog razloga kao što treba voditi računa o količini masnijeg mesa. Posebno je važno da se slatkiši jedu umereno, zbog povećanja šećera u krvi, što može da dovede do još veće gladi nakon obroka bogatog šećerima, i prejedanja

Foto: YouTube/ Jutarnji Program TV Happy

Ivana Đurović objašnjava sa kojim namirnicama ne treba preterivati

Đurović objašnjava da često čujemo podelu na kvalitetnu i onu koja nije kvalitetna, a sad ističe o kojoj hrani je tu zapravo reč.

- Hrana koja nije kvalitetna je prerađena hrana, poput industrijskih slanih i slatkih grickalica, konzerviranih gotovih jela, prozvoda od belog brašna, gaziranih bezalkoholna pića, suhomesnatih proizvoda sa puno soli, masnoća i hemijskih aditiva, kao i proizvoda koji u sebi sadrže margarin. Ovakvi proizvodi dovode do povećanja telesne mase, povišenog krvnog pritiska, kardiovaskularnih problema, bolova u zglobno-koštanom sistemu zbog povećane telesne mase, kao i do pojave insulinske rezistencije, preddijabetičnog stanja i dijabetesa tipa 2 - rekla nam je ona.

Osvrnula se na najpopularnije kombinacije namirnica koje jedemo za praznike, a kao spoj nisu dobre za naše zdravlje.

- Kombinacija špageta/makarona sa mesom: špagete i makarone su bogate skrobom, koji zahteva puno alkalnih enzima za varenje. S druge strane, meso zahteva puno kiselih enzima. Nakon konzumiranja, dođe do zastoja u varenju i zadržavanju hrane, te dolazi do gastrointestinalnih poremećaja poput gorušice, gasova, mučnine...

- Voće ili voćni kolač neposredno posle glavnog obroka sa mesom: voće se vari brže, dok je za meso potrebno znatno duže vreme, ponekad i više sati. U međuvremenu glavni obrok fermentiše, pretvara se u kiselinu koja muči i zakišeljava ceo organizam.

- Pica i gazirani skokovi: ova kombinacija je apsolutno za izbegavanje zbog velike kalorijske vrednosti, i zbog kombinacije visokog procenta masnoće i brzo resorbujućuh ugljenih hidrata. Sem navedenog, ova kombinacija izaziva kiselu reakciju u organizmu, opterećuje sistem za varenje, i može da dovede do želudačnih problema i bolova.

- Jogurt i voće: Kombinacija jogurta i voća nije dobra ideja, jer želudac vari jogurt mnogo drugačijim tempom. Jogurt ima puno mlečnih bakterija koje deluju na šećer iz voća, i voće fermetiše u samom želucu. S druge strane, kiseline iz voća remete probavu jogurta. Iako je ova kombinacija vrlo dobrog ukusa, preporučljivo je uživati u svakoj od ovih namirnica posebno. Uzimanje ove hrane u isto vreme može da rezultira različitim probavnim smetnjama.

- Jaja i meso - mnogi ljudi misle da je ova kombinacija namirnica vrlo zdrava, prava istina je da nije. Ove dve namirnice, kada ih posmatrate pojedinačno, su veoma bogate proteinima, pa kombinacija ove dve namirnice preopterećuje probavni sistem, jer je za varenje ove kombinacije potrebno mnogo vremena. Posledično se javlja mučnina, gorušica i bolovi u želucu.

Takođe, tokom praznika jedemo kaloričniju hranu, i obično onu koja diže krvni pritisak i šećer. Obratite pažnju na sledeće namirnice:

- Hrana koja diže krvni pritisak je pre svega slana hrana - slane sardele, usoljeno meso, pršuta, dodata so... Takođe, pripremanje hrane u dubokom ulju i pohovana hrana isto podiže krvni pritisak. Gotovi sosovi, industrijski majonez i kečap, industrijske supe, tzv. brza hrana, konzervirana hrana, suhomesnati proizvodi, slane grickalice, alkohol i gazirana pića imaju veliki učinak za posledično visok krvni pritisak. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading