SVI PRAVE ISTU GREŠKU KOD LEČENJA MAMURLUKA: Nutricionista otkriva kako da se najbrže oporavite posle Dočeka!

Autor:

Lifestyle

01.01.2024

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo su najbolji lekovi pomoću kojih ćete sanirati posledice uživanja u alkoholu.

SVI PRAVE ISTU GREŠKU KOD LEČENJA MAMURLUKA: Nutricionista otkriva kako da se najbrže oporavite posle Dočeka!

Foto: shutterstock

muškarac

Posle „vesele noći“, provedene uz obilje alkohola, mamurluk je česta posledica. Glavobolja, mučnina, vrtoglavica, manjak energije i slaba koncentracija neki su od simptoma koje mogu da osete svi oni koji su uživali u „čašici više“, bilo da je reč o žestini, koktelima, vinima ili kombinovanju alkoholnih pića, što je čest slučaj za novogodišnje praznike.

- Konzumiranje većih količina alkohola prate dehidracija, upala, neravnoteža elektrolita i loš san. Ako već niste prevenirali pojavu mamurluka malo kaloričnijim namirnicama i većim unosom obične vode, morate da nadoknadite tečnost i da se što više odmarate dan posle konzumiranja alkohola koji je poznat kao diuretik – kaže za Republiku nutricionista Dušanka Lacmanović.

Prema njenim rečima, najvažnija je rehidratacija, i to najbolje običnom vodom, supicom ili biljnim čajevima, najbolje onim od kamilice ili đumbira. Dobro rešenje je i topao zeleni čaj, ali bi uz njega trebalo piti i čašu vode, jer zeleni čaj kod nekih osoba može da ispolji diuretsko dejstvo.

U čaj možete da dodate kašičicu meda, jer med blagotvorno deluje na jetru, a upravo je jetra najviše „na udaru“ zbog konzumiranja alkohola.

Mnogi koji su sinoć preterali sa uživanjem u maliganima danas će se pridržavati starih narodnih rešenja – ispijanju rasola ili tečnosti u kojima su stajali kiseli krastavci, dok će neki posegnuti za sokom od paradajza.

- Sva rešenja su dobra, jer su i rasol i tečnost u kojoj su stajali kiseli krastavci puni elektrolita. Zahvaljujući ovim napicima ponovo ćete uravnotežiti elektrolite u organizmu. Takođe, nećete pogrešiti ni ako popijete domaći sok od paradajza. Pored toga što je pun likopena, ovaj sok je pun kalijuma, vitamina C i glutationa koji pomaže organizmu da se oslobodi toksina – objašnjava nutricionista i navodi da su dve čaše, odnosno 400 mililitara svih navedenih napitaka dovoljne da se organizam oporavi od posledica pijanstva. Voda je, podrazumeva se, obavezna.

Republika

Foto: youtube.com/ Bokina kuhinja

Rasol od kiselog kupusa je stari narodni lek za saniranje posledica mamurluka

 

Za „prvu pomoć“ posle „vesele noći“ može da posluži i blaga krompir-čorbica, banana ili popularni smuti napravljen od spanaća, jabuke i komadića đumbira. Ali, podseća nutricionista Lacmanović, veći unos obične vode je nezaobilazan u svim varijantama – i ako ćete mamurluk sanirati hranom i ako ćete se opredeliti za rasol, odnosno sok od paradajza ili tečnost u kojoj su stajali kiseli krastavci.

Republika

Foto: pixabay.com

Smuti od banane sa jabukom i đumbirom nadoknadiće izgubljeni kalijum i vitamine

 

U pokušaju da izleče mamurluk neki se rukovode onom narodnom: „Klin se klinom izbija“. Naša sagovornica upozorava da to nikako ne bi trebalo raditi.

- Ako nastavite da pijete samo ćete samo pogoršati stanje. Naime, alkohol se metaboliše u jetri i svaka nova količina alkohola će je dodatno opteretiti, pa će simptomi mamurluka duže trajati – upozorava Lacmanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading