POPILI STE KOJU ČAŠICU VIŠE: Lekovi za mamurluk koji stvarno deluju

Autor:

Lifestyle

01.01.2022

08:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Luda novogodišnja noć je za vama, a jutro ste dočekali sa glavoboljom, mučninom, vrtoglavcom...dobro niste jedini koje muči mamurluk. Dobra vest je da postoje lekovi za mamurluk koji stvarno deluju.

POPILI STE KOJU ČAŠICU VIŠE: Lekovi za mamurluk koji stvarno deluju

Foto: www.profimedia.rs

Alkohol je diuretik, pa zbog češćeg izbacivanja tečnosti, može doći do dehidracije. Ovo se posebno događa ako smo pili u zagrejanom prostoru, dosta plesali i znojili se. Dehidracija čini da osećamo vrtoglavicu, pospanost i letargičnost.

Alkohol može da nadraži sluznicu stomaka i prouzrokuje povraćanje i proliv, a time i neravnotežu elektrolita koja čini da se osećamo umorno, da imamo mučninu, mišićnu slabost i grčeve.

Previše alkohola dovodi i do širenja krvnih sudova i time uzrokuje glavobolju. Neravnoteža elektrolita i dehidracija mogu takođe doprineti tome da vam „glava puca“ sledećeg jutra. Alkohol, takođe, ometa proizvodnju glukoze, što rezultira niskim nivoom šećera u krvi. Ako ne proizvedete dovoljno glukoze, možete se osećati tromo i malaksalo.

Alkohol takođe remeti san. Isprva nas uspavljuje, ali prekida ritam spavanja i REM fazu sna, tako da nas sprečava da kvalitetno odspavamo kako bismo ustali sveži i odmorni.

"Klin se klinom izbija" nije dobra strategija

Nema načina da se izborite sa mamurlukom čak ni taktikom „klin se klinom izbija“, odnosno da popijete piće jutro posle. Ovo jutarnje piće može samo da odloži pojavu simptoma mamurluka i da učini da se privremeno osećate bolje.

Vašem telu je potrebno vreme da se odmori, metabolizuje alkohol koji ste već popili i popravite štetu nastalu posle teške noći pijenja. Dakle, to nije dobra ideja.

1. Analgetici i antacidi

Aspirin i drugi analgetici efikasni su u smanjenju upale i ublažavanju bolova u mišićima. Izbegavajte paracetamol jer loše utiče na jetru koja je prethodno bila pod udarom alkohola. Oprez mora postojati i kod onih koji imaju osetljivu sluznicu želuca.

Antacidi deluju tako što neutrališu želudačnu kiselinu i ublažavaju nelagodu u stomaku. Umanjuju mučninu, gorušicu i probavne smetnje koje izaziva alkohol.

2. Pijte mnogo vode

Rehidriranje organizma pomaže da se ublaže simptomi mamurluka. Mnogi koriste pića namenjena sportistima koja su obogaćena elektrolitima ili prave rastvor za rehidraciju kako bi povratili ravnotežu elektrolita. Ne postoje dokazi da je ovo efikasan lek za mamurluk.

Republika

Foto: pexels.com

Mamurluk

 

3. Izbalansiran doručak

Nizak nivo šećera u krvi dovodi do pojave mamurluka. Doručak pomaže da se reguliše nivo šećera kako bi se neprijatnost delimično ublažila.

Ne postoje istraživanja koja bi rekla da su određene namirnice, poput slanine i prženih jaja, efikasnije od ostalih. Mnogi ljudi veruju da su ugljeni hidrati posebno efikasni za „upijanje“ alkohola.

Hrana poput slanine, jaja i čak i brokolija sadrži aminokiselinu po nazivu cistein, za koju naučnici tvrde da može smanjiti količinu otrovnog acetaldehida, koji nastaje procesom prerade alkohola od strane naših tela.

Acetaldehid doprinosi simptomima mamurluka kao što su ubrzani otkucaji srca, mučnina i povraćanje, ali vrlo malo istraživanja je sprovedeno kojima bi se podržale tvrdnje da određene namirnice mogu biti lek za mamurluk.

No, kada smo već kod toga, konzumiranje obroka bogatog proteinima, mastima i ugljenim hidratima pre pijenja alkohola pak dokazano usporava apsorpciju istog, te kako to stara izreka kaže – obložite stomak.

4. Antioksansidi

Alkohol koji smo popili izaziva oksidacioni stres u našem organizmu i povećava proizvodnju slobodnih radikala, zato je važno da unosimo namirnice koje imaju jači antioksidacioni efekat.

Na većini lista na prvom mestu se nalazi đumbir, ali pomaže i šumsko voće, grejpfurt, grožđe, šargarepa, spanać, crna čokolada, orašasti plodovi i zeleni i crni čajevi.

Republika

Foto: facebook.com/Goran Vesić

Kafa i voda

 

5. Kafa i čajevi

Kafa i druga pića sa kofeinom deluju kao stimulansi koji mogu poboljšati osećaj umora koji dolazi sa mamurlukom.

Pored toga, kafa, crni i zeleni čaj sadrže neke antioksidanse koji mogu smanjiti štetne efekte konzumiranja alkohola. Međutim, pića koja sadrže kofein su i diuretici, pa mogu dovesti do pogoršanja efekta dehidracije nastale zbog pijanstva.

6. Spavanje

Spavanje zaista nema zamenu, u tome se svi slažu. Nedostatak čak i kratkog, laganog sna, značajno doprinosi mamurluku. Zato, ako je došlo do najgoreg i ako ste preterali, najbolje je da se dobro naspavate. A sledeći put, poslušajte savete. 

ZA HITNE SLUČAJEVE

Nema boljeg leka od 2 aspirina i pola litre vode pre spavanja – i ponovite postupak kad se probudite! Mamurluk će netragom nestati i osećaćete se kao novi. Ne zaboravite, ovo je samo za hitne slučajeve, ako ovo radite prečesto možete ozbiljno narušiti zdravlje! 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading