ANITA JE VEROVALA DA IMA OBIČAN VIRUS, A ONDA SU JOJ AMPUTIRALI OBE NOGE: Sve je počelo OVAKO "Doktori su se borili, moglo je biti MNOGO GORE"

Autor: N.J.

Lifestyle

09.01.2024

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je izgubila obe noge imala je samo 15 godina.

ANITA JE VEROVALA DA IMA OBIČAN VIRUS, A ONDA SU JOJ AMPUTIRALI OBE NOGE: Sve je počelo OVAKO "Doktori su se borili, moglo je biti MNOGO GORE"

Foto: instagramAnita Markuš

Anita Markuš na prvi pogled izgleda kao svaka studentkinja prava u Hrvatskoj, ali malo ko zna da je ona pobednik teške bitke koju je vodila. Kada je imala samo 15 godina amputirane su joj obe noge. U fokusu razgovara sa njom bilo je kako napredovati i prihvatiti, a ona je kroz svoju priču rekla šta joj se sve dogodilo. Kako kaže, važno joj je da pomogne ljudima koji su u njenoj ili sličnoj situaciji.

- Ja sam kao petnaestogodišnjakinja ostala bez obe noge i to je bila posledica jedne teške bolesti meningokokne sepse. Mislila sam da je to najobičnija viroza, jer sam i pre bila sklona tome. Međutim, to je bilo nešto puno ozbiljnije od toga. Kada sam se probudila, bilo je teško, naravno da je bilo teško. Roditelji su mi objasnili celu situaciju, da će biti amputacija potrebna, da su se doktori borili i spasili mi život, te je moglo biti puno gore od toga kako je bilo i nastavila sam dalje - objasnila je ona u emisiji koja je objavljena i na njenom TikTok profilu.

Da podsetimo, meningokokna sepsa ima više oblika, od laganog do teškog. Obično se pacijenti žale na bol u nosu, kašalj, temperturu ili bol pri gutanju.

Foto: instagramAnita Markuš

Aniti Markuš je sa 15 godina ostala bez obe noge

Uprkos svemu, ona je normalno završila srednju školu.

- Polagala sam razredne ispite, hvala svim mojim profesorima koji su mi izašli u susret i koji su bili tu uz mene i bodrili me da ja to mogu. Uprkos svemu tome završila sam svoju školu. Tada sam nosila one socijalne proteze, nezgrapne za korišćenje. Ne olakšavaju mnogo život onima kojima je nešto amputirano. Ja sam njih savladala i naučila da hodam na njima, ali čuli smo da postoji bolja opcija. Išli smo za tim. Mikroprocesorska elektronička kolena koja sam dobila i koja imam i dan danas - kaže ona i objašnjava kako ih je nabavila jer su izuzetno skupa:

- Jesu, jako su skupa, cena im je 60.000 evra. Njihov rok trajanja je sedam do 10 godina, što je mali period. Naravno da HZZO to ne pokriva, ali ja sam uz pomoć dobrih ljudi i humanitarne akcije koju smo organizovali došla do svojih kolena. Ne trebaju mi štake, ni druga pomagala, savladala sam ove proteze.  Za nas je velika razlika između socijalnih i ovih proteza. Ove proteze su mi olakšale život neću reći za 90 odsto, ali tu negde. Tu sam, desilo mi se šta se desilo, smatram da sam dobar primer ljudima uprkos svemu tome, može se ići dalje. Treba nastaviti da se živi i trebalo bi da budemo optimisti u životu. Trebalo bi da prihvatimo ono što nam se desilo u životu i da se borimo sa tim - zaključila je ona u svom gostovanju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading