DESNIČARSKA OMLADINA NEMAČKE PRED ZABRANOM? Sud je rekao svoje

Autor:

Svet

06.02.2024

20:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka domaća obaveštajna agencija, koja ima zadatak da nadgleda grupe za koje se smatra da su protivustavne, klasifikovala je Mladu alternativu kao ekstremističku 2023. godine nakon što je godinama pratila

DESNIČARSKA OMLADINA NEMAČKE PRED ZABRANOM? Sud je rekao svoje

Foto: tanjug ap01 AP Christoph Soeder

Upravni sud u Kelnu presudio je danas da nemačka domaća obaveštajna agencija može da klasifikuje omladinsko krilo krajnje desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD) kao ekstremističko, što je podstaklo debatu o tome da li tu grupu treba zabraniti.

Sud je po hitnom postupku utvrdio da je omladinska grupa, poznata kao Mlada alternativa, "nastavila da se bavi masovnom agitacijom protiv stranaca" i, posebno, "antiislamskom i antimuslimanskom agitacijom", objavila je televizija Tagesšau.

Nemačka domaća obaveštajna agencija, koja ima zadatak da nadgleda grupe za koje se smatra da su protivustavne, klasifikovala je Mladu alternativu kao ekstremističku 2023. godine nakon što je godinama pratila.

AfD i Mlada alternativa pokušali su da se suprotstave tom potezu na sudu.

Sud u Kelnu je, međutim, presudio da je klasifikacija Mlade alternative kao ekstremističke opravdana, iako će ta grupa verovatno uložiti žalbu na tu odluku.

Presuda suda će sigurno podstaći debatu u Nemačkoj o tome da li Mladu alternativu treba zabraniti.

Stotine hiljada Nemaca izašle su na ulice poslednjih sedmica da demonstriraju protiv AfD-a i krajnje desničarskog ekstremizma.

"Odluka suda u Kelnu jasno pokazuje da imamo posla sa ogromnim prezirom ljudi, rasizmom, mržnjom prema muslimanima i napadima na našu demokratiju", izjavila je danas nemačka ministarka unutrašnjih poslova i članica vladajućih Socijaldemokrata Nensi Fezer.

Fezer je istakla da će Nemačka nastaviti da preduzima mere protiv desničarskog ekstremizma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading