RASPAD SISTEMA U NEMAČKOJ, FAŠISTA DOLAZI NA VLAST? Kao profesor gimnazije predvodio MARŠ NEONACISTA, narod u panici!

Autor:

Svet

17.01.2024

10:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rezultati istraživanja javnog mnjenja retko kada su omanula sa procenama

RASPAD SISTEMA U NEMAČKOJ, FAŠISTA DOLAZI NA VLAST? Kao profesor gimnazije predvodio MARŠ NEONACISTA, narod u panici!

Foto: youtube.com/zdfheutenachrichten

Alternativa za Nemačku želi da u 2024. po prvi put osvoji vlast u pokrajini.

Alternativa za Nemačku (AfD) mogla bi da po prvi put osvoji vlast u pokrajini Tiringiji.

S tim u vezi, osoba koja se već vidi kao budući šef pokrajinske vlade je "fašista" Bjern Heke.

Nakon nedavno objavljenog istraživanja mreže "Korektiv" o tajnim planovima političara Alternative za Nemačku (AfD) i desnih ekstremista o progonu migranata iz Nemačke, sve više političkih posmatrača, preživelih žrtava Holokausta i stručnjaka za ekstremizam, upozorava na posledice jačanja desničarskih stranaka u Nemačkoj.

Predsednik Frank-Valter Štajnmajer poziva na budnost. Ujedno se intenzivira i diskusija o mogućem pokretanju postupka zabrane AfD-a zbog sve izraženije radikalizacije.

Istovremeno, AfD nakon godina provedenih u opoziciji stremi preuzimanju političke vlasti. U 2024. bi Alternativa za Nemačku mogla da ostvari važne političke uspehe – osim izbora za Evropski parlament održava se naime i čitav niz lokalnih izbora u Nemačkoj, a u septembru se glasa i u tri pokrajine na istoku: u Saksoniji, Brandenburgu i u Tiringiji.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da AfD uživa podršku, pogotovo na istoku zemlje gde je trenutno i najjača politička opcija.

tranka želi da u Tiringiji u ovoj godini želi dobije svog prvog pokrajinskog premijera. Radi se upravo o jednom predstavniku radikalnog krila stranke – o Bjernu Hekeu.

Heke je šef poslaničke grupe AfD-a u parlamentu Tiringije. Taj bivši gimnazijski profesor u prošlosti je znao – i to kao vrlo glasan akter – da učestvuje i na marševima nemačkih neonacista.

Pre nekoliko godina je čak i rukovodstvo AfD-a bilo uvereno da je upravo Heke pod pseudonimom "Landolf Ladig" objavljivao tekstove koji dokazuju "veliku bliskost s nacionalsocijalizmom", kako je to u jednom dopisu formulisalo Predsedništvo stranke. Heke je doduše demantovao te prigovore, ali je odbio da potpiše pisanu izjavu pod zakletvom da on nije taj za kojeg ga smatraju.

U 2017. je AfD zbog toga zatražio i izbacivanje Hekea iz stranke. Bez uspeha. Umesto isključenja jednog od lidera svog radikalnog krila, AfD se proteklih godina "pomerila" u smeru Hekea.

Stranka se radikalizovala, a upravo pristalice Hekea danas diktiraju programski smer Alternative za Nemačku, piše dw.

Još od sloma ubilačke vladavine nemačkih nacionalsocijalista (NS) pod njihovim samoproglašenim fašističkim "vođom" iliti "firerom" Adolfom Hitlerom od 1933. do 1945, u SR Nemačkoj se svaki oblik ideološkog ili simboličkog približavanja nacizmu oštro politički osuđivao.

Tokom režima nacista oni su pobili više od šest miliona evropskih Jevreja, a odgovorni su i za Drugi svetski rat, jedan od najkrvavijih ratova u istoriji čovečanstva.

Danas postoje brojni funkcioneri AfD-a koji su se u svom javnom delovanju deklarirali kao ljudi koji su ideološki bliski nacionalsocijalizmu. Bjern Heke recimo sme javno da se nazove "fašistom" jer je 2019. tako odlučio Upravni sud u Majningenu.

I upravo taj Bjern Heke bi u pokrajini Tiringiji u septembru 2024. mogao da bude izabran na dužnost premijera u jednoj nemačkoj saveznoj pokrajini – kao prvi ekstremno desni političar u posleratnoj istoriji.

Ta dužnost povezana je s velikom političkom moći. Pokrajinski premijeri su u velikoj meri odgovorni za obrazovnu ili medijsku politiku u svojoj saveznoj pokrajini. Oni takođe odlučuju i o tome kako će se u njihovoj pokrajini u praksi sprovoditi politika azila koju kreira savezna vlada u Berlinu. A to bi, s obzirom na zahteve AfD-a o radikalnoj promeni kursa po pitanju politike azila i migracija, moglo da ima znatne posledice.

Alternativa za Nemačku već nekoliko godina zahteva ukidanje ili barem restrukturiranje javno-pravnog medijskog sektora u Nemačkoj.

Razlog je nezadovoljstvo zbog kritika u izveštajima o AfD-u. Inspirisan potezima bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, i AfD se fokusira na takozvane "alternativne medije", a svoje političke poruke plasira na sopstvenim, stranačkim kanalima na društvenim mrežama, preko kojih ima dopire do mnogih ljudi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading