ZAMERILI SE SRBIMA I MIGRANTIMA, PA SE OBRUKALI PRED NARODOM! Šokantan poraz stranke na izborima

Autor:

Svet

29.01.2024

09:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rezultat je krajnje neočekivan, analitičari smatraju da se tako nešto nije moglo predvideti

ZAMERILI SE SRBIMA I MIGRANTIMA, PA SE OBRUKALI PRED NARODOM! Šokantan poraz stranke na izborima

Foto: x/lara

Politička stranka Alternativa za Nemačku (AfD) poražena je na prvim lokalnim izborima u zemlji posle javnih izjava da bi sve strance, uključujući i Srbe koji se nisu prilagodili životu u Nemačkoj trebalo proterati iz nje.

Kandidat AfD Uve Trum izgubio je u okrugu Sale-Orla u pokrajini Tiringiji od konzervativnog protivnika za 4.6 posto, što analitičari nisu pretpostavljali da može da se dogodi.

Izbori, na kojima je oko 66.000 ljudi imalo pravo da glasa, smatrali su se pokazateljem da li je mobilizacija civilnog društva protiv antiimigrantskog AfD nakon nedavnih otkrića o planu deportacije umanjila ili ojačala popularnost stranke.

Trum je dobio 47.7 posto glasova, dok Hergot ima 52.3 posto glasova. Pre nedelje Trum je dobio 45.7 posto glasova naspram Hergotovih 33 posto.

Smatralo se da političar iz CDU ima male šanse da ga sustigne, piše Guardian.

Posmatrači su s velikom pažnjom pratili hoće li birači AfD i CDU reagovati na nacionalnu raspravu izlaskom u većem broju.

Centralne stranke Nemačke obećale su da neće ulaziti ubuduće ni u kakve koalicije sa AfD-om, ali postavlja se pitanje koliko će dugo takva pozicija biti održiva.

Novinari su ranije ovog meseca objavili kako su visoki članovi AfD raspravljali o planovima za masovno proterivanje stranaca i neasimiliranih građana iz Nemačke u slučaju da stranka preuzme vlast. 

Prema poslednjim anketama, potpora AfD prošle nedelje pala je za oko 1.5 posto, ali je s 21.5 posto druga najpopularnija stranka nakon CDU i daleko ispred sve tri vladajuće stranke levog centra, koje zajedno imaju oko 32 posto.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading