NEZAPAMĆENA PREVARA U NEMAČKOJ! Nazvao banku, predstavio se kao direktor: Prebacili mu skoro 200.000 evra na inostrani račun!

Autor:

Svet

05.02.2024

22:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U petak je jedan nepoznati prevarant uspeo da izvede lukavu prevaru, nagovarajući zaposlene jedne nemačke banke da mu prebace više od 180.000 evra telefonskim putem.

NEZAPAMĆENA PREVARA U NEMAČKOJ! Nazvao banku, predstavio se kao direktor: Prebacili mu skoro 200.000 evra na inostrani račun!

Foto: Shutterstock

Da stvar bude još neverovatnija, prevarant se predstavljao kao direktor banke, izazivajući ozbiljnu zabrinutost u bankarskom sektoru.

Muškarac je uspeo da prevari zaposlene banke u Švandorfu, nagovarajući ih da izvrše brz transfer novca na račune u inostranstvu. Banka mu je isplatila iznos od 180.000 evra pre nego što je njihov računovođa primetio neobična zaduženja i odmah reagovao, zaustavljajući dalji prenos novca.

Slučaj je odmah prijavljen kriminalističkoj policiji Amberga, koja trenutno istražuje ovu prevaru.

Povodom ovog incidenta, banka je izjavila da će većina iznosa biti vraćena.

- Šteta koju smo pretrpeli je u petocifrenom iznosu - saopštila je policija.

Iako se verovalo da će šteta biti veća, banka je uspela da povrati deo sredstava. Portparolka banke ističe da će nepodmireni iznos biti nadoknađen u kratkom roku, osiguravajući da nije naneta trajna šteta njihovim finansijama.

Banka planira da uvede dodatne mere sigurnosti kako bi sprečila slične prevarantske aktivnosti u budućnosti.

- Telefonski nalozi za plaćanje ubuduće će zahtevati dodatnu autentifikaciju na osnovu strožih kriterijuma - izjavila je portparolka i dodala da za telefonske naloge za plaćanje pozivalac mora da potvrdi autentičnost na osnovu nekoliko strogih kriterijuma.

- Definisani su na takav način da samo vlasnik računa može ispravno da ih reprodukuje u celosti, međutim, pozivalac je u ovom slučaju očigledno bio dobro informisan - naglasila je ona.

Iz banke navode da će za nekoliko nedelja uvesti novu metodu telefonske autentifikacije putem aplikacije za mobilni telefon.

Ovaj slučaj podseća na sličan incident u Rusiji, gde je Dmitrij Agarkov (42) prevario vodeću rusku onlajn banku. Agarkov je tada izmenio ugovorne odredbe, vratio ih na istu adresu, a potom mu je banka "robotski" stavila pečat na ugovor, što je dovelo do ozbiljnih problema za tu finansijsku instituciju, prenosi Index.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading