IZRAELU NE DOZVOLITI DA BLOKIRA STVARANJE PALESTINE: Borelj sam protiv svih, evo kog "keca u rukavu" ima za Gazu

Autor:

Svet

23.01.2024

16:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnik EU svestan je da će ga malo ko podržati u ideji koju, ironije li, ceo svet priželjkuje

IZRAELU NE DOZVOLITI DA BLOKIRA STVARANJE PALESTINE: Borelj sam protiv svih, evo kog "keca u rukavu" ima za Gazu

Foto: Profimedia

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas u Briselu da se Izraelu ne može dozvoliti da jednostrano blokira stvaranje palestinske države nakon rata u Pojasu Gaze.

"Jedna stvar je jasna - Izrael ne može imati pravo veta na samoopredeljenje palestinskog naroda", rekao je Borelj na konferenciji za novinare sa egipatskim kolegom Samehom Šukrijem.

Borelj je ukazao da Ujedinjene nacije priznaju i da su mnogo puta priznale pravo palestinskog naroda na samoopredeljenje i da zbog toga niko ne može da stavi veto na to, objavio je Tajms of Izrael.

Komentari dolaze nakon što je Borelj u ponedeljak predsedavao razgovorima ministara spoljnih poslova članica EU i najviših diplomata Izraela, Palestinske uprave i ključnih arapskih država.

Borelj je izneo mapu puta koja uključuje međunarodnu konferenciju o rešenju izraelsko-palestinskog pitanja sa dve države.

Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri rekao je da postoji "međunarodni konsenzus o neophodnosti rešavanja sukoba na osnovu rešenja sa dve države".

"Vreme je da se to sprovede i međunarodna zajednica ima sredstva, ima resurse, ima mehanizme da to učini", naveo je Šukri.

"Izrael neće pristati na sporazum o prekidu vatre sa Hamasom koji predviđa ostanak talaca u Gazi i Hamasa na vlasti u toj palestinskoj enklavi", izjavio je danas portparol vlade Izraela Ejlon Levi.

On je dodao da su u toku napori da se oslobode taoci, ali je odbio da o tome iznese više pojedinosti, objasnivši da tim ljudima životi vise o koncu, prenosi Rojters.

Upitan o izveštajima o sporazumu o prekidu vatre u Gazi, Levi je rekao da su ciljevi nepromenjeni.

"Uništenje vlasti i vojske Hamasa u Pojasu Gaze i povratak svih taoca. Nece biti prekida vatre koji predviđa ostanak talaca u Gazi i Hamasa na vlasti", rekao je Levi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading