DONALD TRAMP PONOVO ŠOKIRAO AMERIKU I SVET! UDRI, PUTINE! Podržao bih napad na svakog ko ne plaća NATO

Autor:

Svet

11.02.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne bih štitio nijednu članicu Alijanse koja ne izmiruje svoje obaveze, rekao bivši šef Bele kuće

DONALD TRAMP PONOVO ŠOKIRAO AMERIKU I SVET! UDRI, PUTINE! Podržao bih napad na svakog ko ne plaća NATO

Foto: Tanjug/AP/Evan Vucci, Profimedia

Kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske stranke i bivši predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da bi ohrabrio Rusiju da napadne bilo koju članicu NATO koja ne plaća svoje obaveze prema Severnoatlantskoj alijansi, javio je Gardijan.


DRŽAVE "DELINKVENTI"


Komentar bivšeg šefa države odmah je naišao na oštru kritiku Bele kuće, koja je tu Trampovu izjavu nazvala užasavajućom i nedoličnom. Tramp je u subotu rekao da je, tokom jednog skupa NATO, rekao šefu "jedne velike države" da SAD pod njegovim rukovodstvom ne bi štitila države "delinkvente".


- Jedan od predsednika jedne velike države je ustao i pitao: "Gospodine, ako ne plaćamo, a napadne nas Rusija, da li ćete nas zaštititi?", rekao je Tramp i dodao da je tom predsedniku rekao: "Niste platili, prestupnik ste? Ne, ne bih vas zaštitio, nego bi ih ohrabrio da urade šta god da požele. Treba da platite. Treba da plaćate svoje račune" - preneo je britanski list.


Tramp je ovo izjavio tokom kampanje za predsedničku nominaciju u Konveju, u Južnoj Karolini, pred unutarstranačke izbore republikanaca u toj saveznoj državi SAD 24. februara. Zamoljen da prokomentariše Trampovu izjavu, portparol Bele kuće Endru Bejts rekao je da "ohrabrivanje na napad ubilačkih režima na naše najbliže saveznike jeste užasavajuće i nedolično i ugrožava američku nacionalnu bezbednost, globalnu stabilnost i ekonomiju SAD.


- Ugovor NATO sadrži odredbu koja garantuje združenu odbranu država članica u slučaju napada ne bilo koju članicu - podsetio je Bejts.


STOPIRALI POMOĆ


Tramp već dugo kritikuje NATO, smatrajući da je za Ameriku veliko finansijsko opterećenje da garantuje bezbednost za 30 drugih zemalja. Rusija je 2022. pokrenula invaziju na Ukrajinu, kada se Trampu završio predsednički mandat. Od je tada kritikovao količinu novca koju Sjedinjene Države šalju Ukrajini, koja nije članica NATO. Amerika je Ukrajini slala finansijsku pomoć više od bilo koje druge države - ukupno više od 44 milijarde dolara od početka invazije, prema podacima Bele kuće iz decembra.
Međutim, republikanci u Kongresu su krajem godine blokirali nova finansiranja - zahtevajući pre toga čvršće mere na južnoj granici koje bi ograničile migracije u Ameriku, a potom odbijajući izmenjeni zakon kada je predstavljen prošle nedelje. Tramp je pohvalio odbijanje zakona tokom mitinga u subotu, nazvavši predlog predsednika Bajdena katastrofalnim.

Više puta pretio povlačenjem


Tramp je bio žestoki kritičar Severnoatlantskog saveza u vreme svog predsedničkog mandata i više puta je pretio da će se Amerika povući iz NATO. On se često žalio da za funkcionisanje Alijanse SAD plaćaju više od drugih članica.
Endru Bejts je istakao da je aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden obnovio američke vojne saveze nakon preuzimanja dužnosti 2021. i osigurao da je NATO sada "najsnažniji i najvitalniji ikad".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading