OTKRIVEN TAJNI PLAN TRAMPA ZA UKRAJINU! Počinje sa pritiscima na Moskvu i Kijev!

Autor:

Svet

11.04.2024

19:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Donald Tramp ima do detalja isplaniran plan kako da prekine dugogodišnji rat u Ukrajini.

OTKRIVEN TAJNI PLAN TRAMPA ZA UKRAJINU! Počinje sa pritiscima na Moskvu i Kijev!

Foto: Tanjug/AP

Bivši američki predsednik Donald Tramp će, ako bude ponovo izabran za predsednika Sjedninjenih Američkih Država, iskoristiti vojnu pomoć kako bi primorao Kijev i Moskvu da pregovaraju i postignu sporazum o prekidu vatre, prenosi Si-En-En, koji se poziva na izvore.

Kako se dalje navodi, sagovornik pomenutih medija, koji je navodno upoznat sa Trampovim mišljenjem o tom pitanju je rekao da će se on najverovatnije obratiti predsednicima dve zaraćene države - Vladimiru Putinu i Volodomiru Zelenskom, dan nakon svog eventualnog izbora (u novembru) ili inauguracije (u januaru 2025. godine) da započne koordinacione pregovore.

Dodao je i da će Tramp verovatno iskoristiti američku vojnu pomoć Ukrajini kao polugu da dovede obe strane za pregovarački sto.

 

Sjedinjene Američke Države su najveći donator vojne pomoći Kijevu, ali je predlog zakona o izdvajanju 60 milijardi dolara za podršku Ukrajini od jeseni nije prihvaćen u Kongresu još uvek, što značajno ograničava snabdevanje.

Evropski zvaničnici su zabrinuti da bi praćenje Trampovog plana moglo značiti da Ukrajina izgubi deo teritorije.

Donald Tramp je u više navrata rekao da bi, da je predsednik, rešio konflikt u Ukrajini što je pre moguće, što je ponovio prošlog jula u intervjuu za Foks Njuz, kada je rekao da će prvo kontaktirati Putina i Zelenskog.

- Rekao bih Zelenskom 'dosta, treba da se dogovorite'. Reći ću Putinu 'ako se ne dogovorite, mi ćemo Ukrajini dati mnogo, više nego što su ikada imali, ako moramo' - rekao je tada on.

"Vašington post" je 7. aprila pisao da je Tramp u privatnom razgovoru govorio o planu za okončanje sukoba u Ukrajini, a plan podrazumeva pritisak na Kijev da ustupi Krim i Donbas Moskvi, dok je Džejsom Miler, savetnik Trampove kampanje rekao da se radi o lažnim vestima.

Moskva je više puta izjavljivala da je otvorena za pregovore, ali pod sopstvenim uslovima, uključujući i priznavanje novih teritorija, dok sa druge strane Kijev insistira na vraćanju granica iz 1991. godina i povlačenju ruskih trupa. Ukrajinska strana je istakla da neće zamrznuti sukob i da neće odustati od zahteva za vraćanje teritorija.

Dejvid Kameron, britanski ministar spoljnih poslova, se sastao sa Trampom u klubu Mar-a-Lago u Južnoj Floridi u ponedeljak uveče, a portparol britanske vlade je to nazvao  "standardnom praksom" za angažovanje ministara i opozicionih kandidata partnerskih zemalja.

Kameron i Tramp su razgovarali o potrošnji NATO-a za odbranu, predstojećim izborima u SAD i Velikoj Britaniji, Bregzitu i okončanju rata u Ukrajini, saopštili su iz Trampove kampanje.

Kameron nije želeo da ulazi u detalje sastanka, ali je rekao da je podrška Ukrajini investicija u bezbednost SAD i dobra za američke poslove.

Evropljani su zabrinuti da bi dolazak Trampa na vlast mogao značiti da Ukrajina izgubi deo teritorije, ali bi krajnji cilj bio da se okonča gubitak života.

- Ako Ukrajina želi kontinuiranu pomoć, moraju da sednu i pregovaraju, a ako Rusija ne želi da damo veliku količinu nove podrške Ukrajini, onda moraju da sednu i pregovaraju. To ne znači popustiti Ukrajini ili dati Putinu sve što on želi - rekao je izvor upoznat sa planovima Trampa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading