UKRAJINA ZAUSTAVILA MASOVNI NAPAD NEPRIJATELJA: Rusi doživeli velike gubitke u ljudstvu i tehnici u blizini Avdejevke (VIDEO)

Autor:

Svet

05.04.2024

14:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski tenkovski bataljon obično ima više od 30 vozila.

UKRAJINA ZAUSTAVILA MASOVNI NAPAD NEPRIJATELJA: Rusi doživeli velike gubitke u ljudstvu i tehnici u blizini Avdejevke (VIDEO)

Foto: X/lost_warinua/Printscreen

Ukrajina se pohvalila svojim nedavnim uspehom uništavajući veliki broj ruskih tenkova i oklopnih vozila u blizini bivšeg ukrajinskog uporišta Avdejevke.

Ovo ilustruje rusku strategiju koja nastavlja da ponavlja greške koje su Moskvu skupo koštale u prvim nedeljama rata, uprkos nedavnim teritorijalnim dobicima, piše Njuzvik.

Kijev je u ponedeljak saopštio da su padobranci 25. vazdušno-desantne brigade zaustavili masovni ruski napad u blizini sela Tonenke, uništivši četiri tenka i dva borbena vozila pešadije direktno zapadno od Avdejevke.

Brigada je u odvojenom saopštenju jednostavno rekla da je "uništila kolonu neprijateljske tehnike".

Institut za proučavanje rata (ISW), američki istraživački centar koji pomno prati sukob u Ukrajini, opisao je ruski napad oko Tonenkea kao "prvi mehanizovani napad veličine bataljona" Moskve otkako je Kremlj započeo ofanzivu na Avdejevku prošlog oktobra.

Ruski tenkovski bataljon obično ima više od 30 vozila.  Nakon osvajanje Avdejevke sredinom februara, koja je prva velika pobeda Rusije od pada Bahmuta u maju 2023. gubitak tolikog broja vozila u jednom naletu podseća na rane greške i ogromne gubitke oklopnih vozila koje je Moskva pretrpela u prvoj fazi svoje invazije pre dve godine.

- Postoje neke sličnosti između ovog ruskog napada kod Tonenke i onih ruskih napada na početku rata. Iznenađujuće je da je kolona u Tonenkeu uglavnom koristila jedan put i da nije koristila otvoreno tlo na obe strane i raširila svoje snage, iako izgleda da su neka vozila pokušala da izađu iz klolone - rekao je Brajden Spurling, viši šef istraživanja za odbranu i bezbednost u evropskom ogranku istraživačkog centra RAND, za Newsweek.

Spurling je dodao da ruske posade su možda bile zabrinute zbog blatnjavog terena ili mina.

- U blizini Tonenke videli smo skoro iste greške sa njihove strane kao kod Vuhledara prethodne godine - rekao je za Newsweek, major Viktor Tregubov, ukrajinski novinar i urednik koji sada služi u ukrajinskoj vojsci.

Vuhledar, malo selo na jugu Ukrajine, bilo je poprište intenzivnih sukoba nekoliko nedelja početkom 2023. Ukrajinski zvaničnici su tada za Njujork tajms rekli da je to bila "najveća tenkovska bitka u ratu do sada".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading