"RUSIJA BI IZGUBILA RAT SA NATO" Članica Alijanse optužila Putina za vođenje hibridnog sukoba

Autor:

Svet

25.04.2024

17:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sukobi Poljske sa Nemačkom za vreme prethodne vlade, kako je kazao Sikorski, neće biti politika vlade Tuska.

"RUSIJA BI IZGUBILA RAT SA NATO" Članica Alijanse optužila Putina za vođenje hibridnog sukoba

Foto: Tanjug/AP

Poljski ministar spoljnih poslova, Radoslav Sikorski, izjavio je u današnjem obraćanju u poljskom parlamentu da bi Rusija izgubila rat sa NATO, ali da članice tog saveza treba da ojačaju svoju odbranu.

Sikorski je u parlamentu Poljske, predstavljajući novi pravac Vlade, premijera Donalda Tuska, naveo da ona planira da se vrati u grupu evropski država koje "određuju agendu Evropske unije", prenosi Asošijeted pres.

Foto: Tanjug/AP Photo

Radoslav Sikorski

On je rekao da ruski predsednik, Vladimir Putin, vodi "hibridni rat protiv Poljske" i da je Rusija lažno optužuje Poljsku da želi da anektira delove zapadne Ukrajine kod grada Lavov, koji je nekada pripadao Poljskoj. Ministar je kazao da razvoj i bezbednost Poljske treba da budu zasnovane na saradnji sa zemljama NATO i EU, a naročito sa Nemačkom.

Sukobi Poljske sa Nemačkom za vreme prethodne vlade, kako je kazao Sikorski, neće biti politika vlade Tuska.

- Različita mišljenja ne znači da smo osuđeni na večni konflikt. Nemačka je naš demokratski sused, naš najveći trgovinski partner, važan evropski akter i ključni saveznik u NATO. Varšava i Berlin su potrebni jedno drugom - ukazao je Sikorski.

Pre obraćanja, Ministarstvo je saopštilo da je vizija Sikorskog za EU bliska viziji francuskog predsednika, Emanuela Makrona, koji smatra da ona treba da bude nametljivija na međunarodnoj sceni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading