BEZ PODRŠKE SAD I NEMAČKE, KIJEV NEMA NIKAKVE ŠANSE! Šolc u poseti Vašingtonu, s Bajdenom apelovao na Kongres: Odblokirajte pomoć Ukrajini!

Autor:

Svet

10.02.2024

17:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je nakon sastanka sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u Vašingtonu da Ukrajina nema šanse da se adekvatno brani bez podrške SAD i Evrope.

BEZ PODRŠKE SAD I NEMAČKE, KIJEV NEMA NIKAKVE ŠANSE! Šolc u poseti Vašingtonu, s Bajdenom apelovao na Kongres: Odblokirajte pomoć Ukrajini!

Foto: Tanjug/AP Photo

Pozivajući Kongres da odblokira pomoć za Ukrajinu, Šolc i Bajden su istakli važnost očuvanja vojne podrške kako bi se sačuvala sposobnost ukrajinskih vojnih snaga da brane svoju zemlju.

- Nemačka i SAD su ključni dobavljači oružja za Ukrajinu - naglasio je Šolc.

On je izrazio optimizam nakon sastanka u Beloj kući, ističući da veruje da će vojna pomoć SAD ostati na snazi, ali je upozorio da bi nedostatak podrške u Kongresu ozbiljno ugrozio sposobnost ukrajinskih vojnih snaga da se brane.

Šolc je naglasio da je neophodno da Kongres donese odgovarajuću odluku kako bi se očuvala stabilnost i odbrambene sposobnosti Ukrajine. Ujedno, istakao je da bi takva odluka bila ključna poruka predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

- Zato smo obojica čvrsto uvereni da se to sada mora dogoditi, ali takođe, smo optimistični da će američki Kongres na kraju doneti takvu odluku. To bi bila i prava poruka predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da je njegova nada u smanjenje zapadne vojne pomoći za Ukrajinu uzaludna - rekao je Šolc.

SAD i Nemačka su daleko najvažniji dobavljači oružja Ukrajini.

Nemački kancelar je procenio vrednost isporučene vojne opreme od strane Nemačke na preko 30 milijardi evra, dok su SAD navodile da je obim njihove vojne pomoći 44 milijarde američkih dolara, odnosno oko 41 milijardu evra.

Obojica lidera se trenutno suočavaju sa različitim izazovima u održavanju pomoći za Ukrajinu, navodi Dojče vele.

Nemački kancelar je početkom godine pokrenuo inicijativu kako bi podstakao partnerske zemlje EU, posebno ekonomski jake poput Francuske, Španije i Italije, da pruže više podrške ukrajinskim vojnim snagama, do sada je uspeh bio ograničen.

Bajden je mesecima pokušavao da preko Kongresa dobije milijarde nove pomoći za Kijev.

S druge strane, republikanci bivšeg predsednika Donalda Trampa blokiraju nove pakete pomoći kroz Kongres. Ipak, nedavno su izrazili određenu spremnost da pomoć odblokiraju, posebno u Senatu. Uprkos tome, rešenje još nije na vidiku.

U četvrtak je novi paket zakona, uključujući 60 milijardi dolara za Ukrajinu, prošao prvu formalnu prepreku u Senatu, ali konačno glasanje još nije održano. Pregovori su u toku, a ishod u Senatu i Predstavničkom domu ostaje potpuno neizvestan, izveštava Dojče vele.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading