ŠOLC BI ŠTO PRE DA SE NAĐE KIJEVU, PA POŽURUJE I VAŠINGTON: Nemački kancelar pozvao Kongres SAD da odblokira pomoć Ukrajini!

Autor:

Svet

09.02.2024

22:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački kancelar Olaf Šolc održao je danas sastanak u Beloj kući sa predsednikom Džozefom Bajdenom, gde je apelovao na Kongres Sjedinjenih Američkih Država da hitno deblokira finansijsku pomoć Ukrajini.

ŠOLC BI ŠTO PRE DA SE NAĐE KIJEVU, PA POŽURUJE I VAŠINGTON: Nemački kancelar pozvao Kongres SAD da odblokira pomoć Ukrajini!

Foto: foto AP David Mareuil

Kancelar Šolc istakao je važnost brze podrške, naglašavajući da bi situacija u Ukrajini postala veoma komplikovana bez doprinosa SAD.

- Ukrajini je potrebna sva naša podrška kako bi mogla da se brani od ruske agresije - izjavio je Šolc novinarima pre sastanka sa predsednikom Bajdenom.

Ova poseta nemačkog kancelara, treća od kako je preuzeo dužnost u decembru 2021. godine, dešava se u trenutku kada predsednik Bajden vodi kampanju za drugi predsednički mandat, dok Kongres mesecima pregovara o tekstu koji uključuje vojnu pomoć od oko 60 milijardi dolara za Ukrajinu.

Deblokada pomoći suočava se s neizvesnošću, jer neki predstavnici Kongresa, bliski bivšem republikanskom predsedniku Donaldu Trampu, odbijaju odobravanje ove pomoći.

U isto vreme, Evropska unija nedavno je najavila deblokadu pomoći u iznosu od 50 milijardi evra za podršku Ukrajini do 2027. godine.

Iz Bele kuće je pre zvanično saopšteno da će dvojica lidera iskazati čvrstu podršku ukrajinskoj odbrani teritorije i naroda u sukobu sa Rusijom. Ova tema je od velikog značaja s obzirom na aktuelne geopolitičke okolnosti i napetosti u odnosima između Rusije i Zapada.

Pored toga, tokom sastanka, Bajden i Šolc će takođe razgovarati o naporima za sprečavanje regionalne eskalacije na Bliskom istoku, čvrstoj podršci prava Izraela na samoodbranu, te značaju povećanja pomoći i zaštiti civila u Pojasu Gaze.

Ova tema je izuzetno kompleksna i zahteva pažljivo vođenje diplomatskih pregovora kako bi se postiglo stabilno rešenje za sve učesnike. 

Očekuje se da će susret između Bajdena i Šolca biti od velikog značaja za dalje razumevanje i saradnju između Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke u rešavanju aktuelnih međunarodnih pitanja i očuvanje mira u regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading