BAJDEN BESNO URLAO NA TUŽIOCA, PA MU ODGOVORIO: ''Dobro sam, pamćenje mi se nije pogoršalo!''

Autor:

Svet

09.02.2024

20:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U nedavnoj istragi koja je otkrila nepravilnosti u rukovanju strogo poverljivim dokumentima, američki predsednik Džozef Bajden oštro je kritikovao tvrdnje i istakao da neće biti podignuta optužnica protiv njega.

BAJDEN BESNO URLAO NA TUŽIOCA, PA MU ODGOVORIO: ''Dobro sam, pamćenje mi se nije pogoršalo!''

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Američki predsednik Džo Bjaden je odbacio tvrdnju da nije mogao da se seti kada mu je umro sin rekavši:

- Kako se, dođavola, usuđuje da to uopšte pominje

Specijalni savetnik Ministarstva pravde, Robert Hur, utvrdio je da je Bajden "namerno zadržao i obelodanio" poverljive papire, ali da optužnica neće biti podneta.

Izveštaj od 345 stranica objavljen ranije otkriva da predsednik ima "značajna ograničenja u pamćenju". Bajden nije mogao da se seti ključnih događaja iz svog mandata potpredsednika, kao ni smrti svog sina Boa 2015. godine.

Na konferenciji za novinare, Bajden je burno reagovao na delove istrage, posebno one koji se tiču njegovog pamćenja, ističući da se ne treba podsećati na lične tragedije.

- Iskreno, kada su mi postavili pitanje (o sinu), pomislio sam njih se to prokleto ne tiče. Ne treba niko da me podseća kada je on (Bo Bajden) preminuo - dodao je on.

Prema njegovim rečima, u vreme kada je ga je ispitivao specijalni tužilac 8. i 9. oktobra prošle godine, bio je „veoma zaokupljen rešavanjem međunarodnih kriza".

Baš u danima ispitivanja, izbio je rat na Bliskom istoku između Izraela i palestinske ekstremističke grupe Hamas.

On je odbacio tvrdnje o deljenju poverljivih materijala sa piscem svojih memoara.

Specijalni tužilac je zaključio da bi bilo teško osuditi Bajdena zbog nepropisnog rukovanja dosijeima, navodeći da bi se "verovatno predstavio poroti kao saosećajan, dobronameran stariji čovek slabog pamćenja".

Uprkos zabrinutostima glasača Demokratske stranke zbog njegove starosti, Bajden tvrdi da je najbolji kandidat, ističući svoje iskustvo i uspehe. Kritike su usmerene i ka njegovom odnosu prema posedovanju poverljivih dokumenata, gde je okrivio osoblje za nepravilnosti u čuvanju.

- Dobronameran sam. I da, star sam, ali znam šta radim, dođavola! Podigao sam ovu zemlju na noge. Ne treba mi preporuka (specijalnog tužioca) - poručio je on.

Reporter Bi-Bi-Si-ja u diplomatskoj prijemnoj sobi Bele kuće opisao je atmosferu kao napetu.

Kada je jedan novinar rekao da je američki narod zabrinut zbog njegovih godina, Bajden je povisio ton: „To je vaša procena, to je vaša presuda".

Insistira da je njegovo pamćenje „dobro" i da se „nije pogoršalo" tokom njegovog predsedničkog mandata.

Dok se Bajden brecao na pitanja novinara o godinama, starosti, pamćenju i sposobnosti da bistro rasuđuje, u jednom od odgovora pomešao je dvojicu svetskih državnika.

Upitan da prokomentariše najnovije informacije u ratu Izraela i Hamasa tokom konferencije za novinare u četvrtak, on je pomešao meksičkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora sa egipatskim predsednikom Abdulom Fatahom al Sisijem.

- Mislim da, kao što znate, u početku predsednik Meksika Sisi nije želeo da otvori prelaz (Rafa) da bi dozvolio da humanitarna pomoć uđe (u Pojas Gaze) - objasnio je on.

Tajni državni dokumenti pronađeni su u Bajdenovoj kući u Vilmingtonu, u Delaveru, i u njegovoj bivšoj radnoj sobi tokom 2022. i 2023. godine.

Do otkrića je došlo nakon što su u odvojenoj istrazi slični poverljivi dokumenti pronađeni i u vili bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa nakon što mu je završen mandat.

Iako su pronađeni tajni državni dokumenti u njegovoj kući, Bajden tvrdi da nije bio svestan njihovog prisustva. Ovo otkriće se dešava nakon sličnog slučaja sa bivšim predsednikom Trampom, koji će se suočiti s optužbama pred sudom u maju. Tužioci ističu razlike u postupanju dvojice predsednika u vezi s poverljivim dokumentima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading