IZRAEL NAPAO POSLEDNJE UTOČIŠTE PALESTINACA: Netanjahu izbombardovao civile oko Rafe uprkos protivljenju SAD

Autor:

Svet

09.02.2024

16:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj napad je dodao zaoštrio odnose između Vašingtona i izraelske vlade.

IZRAEL NAPAO POSLEDNJE UTOČIŠTE PALESTINACA: Netanjahu izbombardovao civile oko Rafe uprkos protivljenju SAD

Foto: Tanjug/AP

Izraelski napad na grad Rafu u Gazi, samo nekoliko sati nakon razgovora između Entonija Blinkena i Benjamina Netanjahua u Jerusalemu, izazvao je značajnu napetost između Sjedinjenih Američkih Država i izraelske vlade. Grad Rafa se smatra poslednjim utočištem za palestinske civile u Gazi i većina od oko 1,5 miliona stanovnika ovog grada živi na humanitarnoj pomoći nakon brutalnog rata.

Bela kuća je jasno saopštila da ne podržava izraelske planove za veliku vojnu operaciju na jugu Pojasa Gaze, u gradu Rafi, dok je državni sekretar Blinken izrazio zabrinutost zbog takvih operacija. SAD su naglasile da bi svaka veća vojna operacija u Rafi u ovom trenutku bila katastrofa s obzirom na broj Palestinaca koji traže utočište u ovom gradu, prenosi Kurir.

Uprkos američkom protivljenju, izraelske snage su danas bombardovale oblasti oko Rafe, gde se raselio veliki broj Palestinaca sklanjajući se od izraelske ofanzive. Odluka Izraela da napadne grad koji se smatra poslednjim utočištem palestinskih civila u Gazi, dodatno je zaoštrila odnose između Vašingtona i izraelske vlade.

Rojters je izvestio da se gotovo polovina stanovništva Gaze nalazi u Rafi, a većina preživljava na humanitarnoj pomoći nakon brutalnog rata. Situacija u Rafi postaje sve teža kako se izraelski napadi nastavljaju, ostavljajući Palestince bez adekvatne zaštite i utočišta.

Izraelski napad na Rafu u Gazi dodatno komplikuje već kompleksnu situaciju na Bliskom istoku i postavlja pitanje budućnosti odnosa između SAD-a i Izraela u kontekstu regionalnih sukoba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading