NASTAVAK HAOSA I NESLOGE U SAD: Republikanci u Senatu spustili rampu za pomoć Ukrajini i Izraelu!

Autor:

Svet

07.02.2024

21:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Senat Sjedinjenih Američkih Država nije uspeo danas da usvoji dodatni sporazum koji je uključivao pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, kao i ambiciozni paket za bezbednost granica i imigraciju koji je izazvao široko protivljenje konzervativnih republikanaca u oba doma od objavljivanja u nedelju.

NASTAVAK HAOSA I NESLOGE U SAD: Republikanci u Senatu spustili rampu za pomoć Ukrajini i Izraelu!

Foto: Tanjug/AP

Za usvajanje sporazuma bilo je potrebno 60 glasova, ali je glasanje išlo uglavnom po partijskoj liniji, osim pet demokratskih glasova protiv i četiri republikanaca koji su podržali sporazum, prenosi Foks njuz.

Paket od 118 milijardi dolara obuhvata značajna sredstva namenjena Ukrajini, Izraelu, Tajvanu, humanitarnoj pomoći Gazi i merama za rešavanje krize na južnoj granici. Sporazum je odgovor na dodatni zahtev Bele kuće za finansiranje, koji je podnet Kongresu krajem prošle godine.

Ključni deo graničnog paketa bio je plan za "hitnu graničnu kontrolu," koja bi omogućila proterivanje migranata kada njihov broj premaši 5.000 dnevno u odnosu na sedmodnevni prosek.

Osim toga, paket predviđa pooštravanje uslova za dobijanje azila, skraćivanje vremena obrade zahteva sa godina na mesece, izdavanje trenutnih radnih dozvola za tražioce azila i povećanje osoblja na granici i broja imigracionih sudija.

Pored toga, sporazum uključuje povećanje broja zelenih karata, dodatna sredstva za nevladine organizacije i gradove koji prihvataju migrante, 650 miliona dolara za finansiranje graničnih zidova i 450 miliona dolara za zemlje koje prihvataju ilegalne imigrante.

Nakon neuspeha ovog sporazuma, senatori će se sada fokusirati na glasanje o pomoći za nacionalnu bezbednost, koja takođe uključuje milijarde za saveznike u Indo-Pacifiku i 10 milijardi dolara humanitarne pomoći za Gazu, Ukrajinu i druge nacije, ali bez graničnih reformi.

Iako je izgledalo da zakon u sredu rano dobija podršku za prevazilaženje proceduralnih prepreka, republikanski senatori su izašli sa manje optimizma u pogledu njegove budućnosti nakon popodnevnog sastanka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading