TAJVAN DOBIO "STINGERE" OD AMERIKANACA: Kina ovo nije očekivala, a evo šta su im "za svaki slučaj" JOŠ POSLALI

Autor:

Svet

05.02.2024

12:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Regionom Tajvana upravlja njegova lokalna administracija od 1949. godine, a Peking to ostrvo smatra jednom od svojih provincija

TAJVAN DOBIO "STINGERE" OD AMERIKANACA: Kina ovo nije očekivala, a evo šta su im "za svaki slučaj" JOŠ POSLALI

Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države su prošle godine poslale kineskom regionu Tajvan još jednu seriju prenosivih protivvazdušnih raketnih sistema MANPAD "stinger", piše "Tajpej tajms".

"Ključne odbrambene jedinice, kao što su vojna policija, marinci i jedinice specijalnih snaga vojske, imale su prioritet za dobijanje oružje", navodi tajvanski list pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema pisanju "Tajpej tajmsa", isporuke su odobrene američkim zakonom radi jačanja "samoodbrambenih kapaciteta" tog ostrva.

Pored raketa "stinger", kako prenosi Tass pozivajući se na "Tajpej Tajms", najnoviji paket pomoci SAD takođe je uključivao 1.000 topova M240B, 80.000 kompleta borbene opreme, radarske sisteme, kao i sisteme za raketnu obuku "harpun".

Regionom Tajvana upravlja njegova lokalna administracija od 1949. godine, a Peking to ostrvo smatra jednom od svojih provincija.

SAD su prekinule formalne diplomatske veze sa Tajvanom 1979. godine i uspostavile odnose sa Kinom.

Međutim, iako priznaju politiku Jedne Kine, SAD nastavljaju da održavaju kontakt sa administracijom Tajpeja, a prema tvrdnjama kineskog ministarstva spoljnih poslova, SAD su regionu Tajvana u poslednjih nekoliko godina isporučile oružje u vrednosti više od 70 milijardi dolara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading