MASK ČVRSTO UZ TAKERA I PUTINA: ''To bi zaista bilo uznemirujuće, bilo kakve sankcije''...

Autor:

Svet

07.02.2024

19:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki milijarder Ilon Mask izrazio je danas snažno protivljenje mogućnosti uvođenja sankcija voditelju Takeru Karlsonu od strane Evropske unije, ističući da bi takav potez predstavljao uvredu za američku javnost.

MASK ČVRSTO UZ TAKERA I PUTINA: ''To bi zaista bilo uznemirujuće, bilo kakve sankcije''...

Foto: Tanjug/AP

Mask je svoje mišljenje podelio putem društvene mreže X, naglašavajući značajnu ulogu koju Karlson ima kao američki novinar, bez obzira na to da li se pojedinci slažu s njegovim stavovima.

- Nekada možemo da se ne slažemo s Takerom, ali on je izuzetan američki novinar, i bilo kakve sankcije protiv njega bile bi uvreda za američku javnost - napisao je Mask.

Pisanje pojedinih medija sugerisalo je da bi Evropska unija mogla razmotriti uvođenje sankcija voditelju Karlsonu zbog nedavnog intervjua s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Mask je dodao da bi eventualno uvođenje sankcija bilo "uznemirujuće", reagujući na informacije koje je objavio magazin "Njuzvik".

Prema izjavama bivših i sadašnjih članova Evropskog parlamenta, postoji mogućnost da EU uvede sankcije Karlsonu.

Bivši belgijski premijer Gi Verhofštat pozvao je EU da istraži mogućnost "zabrane putovanja" Karlsonu, nazivajući ga "glasnogovornikom" bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa i Vladimira Putina. Verhofštat je istakao da je Putin optužen za ratne zločine, te da bi podrška Karlsona takvom režimu trebala biti predmet pažnje.

- S obzirom na to da je Putin ratni zločinac, a Evropska unija sankcioniše sve koji mu pomažu, čini se logičnim da Služba za spoljne poslove ispita i Karlsonov slučaj - izjavio je Verhofštat.

Bivši evroposlanik Luis Garisano podržao je Verhofštata, opisujući Karlsona kao "propagandistu najgnusnijeg režima na evropskom tlu". Dodao je da Karlson više nije novinar, već propagandista koji omalovažava Ukrajinu, žrtvu ruske agresije.

Nekadašnji estonski ministar spoljnih poslova Urmas Paet je istakao da je Putin optužen za genocid i ratne zločine, te da bi Karlson trebao da snosi posledice zbog pružanja platforme takvom lideru. Paet je naglasio da podržava eventualne sankcije, uključujući zabranu putovanja u zemlje EU, ističući da Karlson nije pravi novinar već propagandista zločinačkog režima.

Za sada, Karlson se nije izjasnio u vezi ovih ovih optužbi. U prethodnom obraćanju javnosti, istakao je svoju novinarsku dužnost informisanja ljudi i naglasio da je rat u Ukrajini ljudska katastrofa koja nije dovoljno prepoznata od strane većine Amerikanaca.

Američki novinar je takođe otkrio da je Bela kuća demantovala pokušaje sabotiranja intervjua, dok je vlasnik društvene mreže X, Ilon Mask, obećao da neće blokirati objavljivanje razgovora sa Putinom na toj platformi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading