PADA LI AMERIKA U ANARHIJU? Guverneri razmatraju slanje vojske na granicu, evo šta se krije iza sukoba!

Autor:

Svet

01.02.2024

23:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republikanci podržavaju guvernera Teksasa u konfliktu sa administracijom Bidena

PADA LI AMERIKA U ANARHIJU? Guverneri razmatraju slanje vojske na granicu, evo šta se krije iza sukoba!

Foto: shutterstock


Republikanci su oduševljeni eskalacijom sukoba između guvernera Teksasa Grega Abota i administracije Džoa Bajdena oko sprovođenja imigracionih propisa, a neki guverneri razmatraju slanje Nacionalne garde na granicu - ponovo.

Guverner Floride Ron DeSantis bio je među prvima koji su obećali da će poslati dodatno osoblje u Teksas, najavljujući slanje stotina dodatnih pripadnika garde dok napetosti rastu između državnih vlasti i vlade SAD-a oko toga ko ima moć da sprovodi imigracione politike, gde i kako. Republikanci tvrde da su oštrije mere duž granice potrebne kao odgovor na rekordne nivoe ilegalnih prelazaka, ali slanje pripadnika garde na granicu nije ništa novo. DeSantis je jedan od više od desetak republikanskih guvernera koji su od 2021. godine poslali državne jedinice Nacionalne garde na južnu granicu. Njegovo najnovije slanje dolazi dok Teksas i dalje odbija da dozvoli agentima američke granične patrole ulazak na popularno mesto prelaska za migrante u graničnom gradu Eagle Pass.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Granica sa Meksikom

 


Spor oko Šelbi Parka i uloga Nacionalne garde

U središtu sukoba između teksaških zvaničnika i federalne vlade je Šelbi Park u gradu Eagle Pass, koji je postao jedna od najprometnijih lokacija za ljude koji pokušavaju ilegalno da pređu u SAD iz Meksika. Ranije ovog meseca, trupe Nacionalne garde Teksasa zauzele su park i počele da odbijaju federalne imigracione vlasti uprkos molbama zvaničnika vlade SAD-a. Sprovođenje imigracionih propisa obično je federalna odgovornost. Abbot je rekao da će nastaviti da sprovodi nove imigracione mere, nazivajući to "ustavno pravo na samoodbranu." Ranije ovog meseca, Vrhovni sud SAD-a presudio je da federalni agenti smiju ukloniti bodljikavu žicu postavljenu od strane teksaških službenika duž granice sa Meksikom, uključujući i Šelbi Park. Teksas je od tada postavio više bodljikave žice u Eagle Passu, što nije bilo zabranjeno odlukom Vrhovnog suda. Administracija Bajdena tvrdi da postavljanje žice otežava i opasno je za federalne agente u obavljanju njihovih dužnosti.

Više od desetak guvernera poslalo Nacionalnu gardu na granicu

Florida je već poslala više od 1.000 pripadnika garde, policajaca i drugih službenika na granicu Teksasa od prošlog maja, prema podacima Odeljenja za vanredne situacije Floride. Najmanje deset guvernera poslalo je jedinice Nacionalne garde različitih veličina na južnu granicu, uključujući one iz Arkanzasa, Oklahome, Nebraske, Virdžinije i Zapadne Virdžinije. Guvernerka Južne Dakote Kristi Noem prva je poslala 50 pripadnika garde u Teksas 2021. godine, a dve godine kasnije poslala je još najmanje 50. Neke guvernerke su takođe pogledale dalje od Nacionalne garde, uključujući guvernera Ajdaha Breda Litla, koji je prošle nedelje najavio slanje dodatnih pripadnika državne policije u Teksas.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Granica sa Meksikom

 


Različite uloge Nacionalne garde

Nacionalna garda igra različite uloge u operacijama bezbednosti granica, uključujući nadzor ilegalnih prelazaka i postavljanje prepreka i bodljikave žice. Trespasing hapšenja su ključni deo skoro 10 milijardi dolara vredne misije Abota duž granice, ali bi uskoro mogla biti postepeno ukinuta prema novom zakonu države, koji stupa na snagu u martu, a omogućava policiji širom Teksasa da hapsi migrante koji se sumnjiče da su ilegalno ušli u SAD.

Različiti pristupi guvernera

Nisu svi pripadnici Nacionalne garde pomažu Teksasu. Guvernerka Masačusetsa Maura Hejli aktivirala je stotine pripadnika garde prošlog avgusta da pomognu u tretmanu migranata. Pripadnici su pomagali u koordinaciji hrane, transporta, medicinske nege i drugih osnovnih potreba u skloništima i hotelima. Pripadnici Nacionalne garde iz čitave zemlje takođe pomažu u operacijama bezbednosti granica pod komandom federalnih vlasti, uključujući i one iz država koje nisu poslale vojnike da pomognu u Operaciji Lone Star.

(Ap News)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading