UPRKOS PODELAMA MEĐU REPUBLIKANCIMA: Američki Senat podržao nacrt zakona o pomoći Ukrajini i Izraelu!

Autor:

Svet

08.02.2024

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Senat SAD podržao nacrt zakona o pomoći Ukrajini i Izraelu u iznosu od 95 milijardi dolara, ignorišući podele unutar republikanaca o prihvatanju ovog zakona, izveštava Vašington egzaminer.

UPRKOS PODELAMA MEĐU REPUBLIKANCIMA: Američki Senat podržao nacrt zakona o pomoći Ukrajini i Izraelu!

Foto: Shutterstock

Iako su republikanci u američkom Senatu prvobitno uskratili podršku zakonu u sredu, zahtevajući dodatna glasanja o amandmanima pre nastavka debate, zakon je konačno usvojen glasovima 67 prema 32, nakon što su pojedini republikanci odustali od blokade.

Senator Šumer je inicijalno predstavio zakon o Ukrajini u sredu, u kojem je sadržan kompromis između stranaka u vezi sa zakonom o granicama u Senatu.

Međutim, većina republikanaca je prvobitno pružila otpor zakonu, sugerirajući da bi zakon o pomoći Ukrajini i Izraelu mogao biti osuđen na propast, izveštava američki list.

Revidirana verzija zakona, koja takođe obuhvata finansijsku podršku za Tajvan i humanitarnu pomoć u Gazi, verovatno će proći kroz dodatne izmene pre nego što bude odobrena u Predstavničkom domu u sadašnjem obliku.

Predsednik Predstavničkog doma, Majk Džonson, zatražio je od predsednika SAD, Džozefa Bajdena, da utvrdi strategiju izlaska iz sukoba u Ukrajini pre nego što da zeleno svetlo za dodatnu pomoć.

Podsetimo, juče Senat nije pošlo za rukom da usvoji dodatni sporazum koji je uključivao pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, kao i ambiciozni paket za bezbednost granica i imigraciju koji je izazvao široko protivljenje konzervativnih republikanaca u oba doma od objavljivanja u nedelju.

Za usvajanje sporazuma bilo je potrebno 60 glasova, ali je glasanje išlo uglavnom po partijskoj liniji, osim pet demokratskih glasova protiv i četiri republikanaca koji su podržali sporazum, prenosi Foks njuz.

Paket od 118 milijardi dolara obuhvata značajna sredstva namenjena Ukrajini, Izraelu, Tajvanu, humanitarnoj pomoći Gazi i merama za rešavanje krize na južnoj granici. Sporazum je odgovor na dodatni zahtev Bele kuće za finansiranje, koji je podnet Kongresu krajem prošle godine.

Ključni deo graničnog paketa bio je plan za "hitnu graničnu kontrolu," koja bi omogućila proterivanje migranata kada njihov broj premaši 5.000 dnevno u odnosu na sedmodnevni prosek.

Važno je napomenuti da probno glasanje u četvrtak označava značajan korak napred za zakonodavstvo nakon višemesečnog zastoja, prenosi Egzaminer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading