PALESTINCI DALI PREDLOG, IZRAEL NI DA ČUJE: Ovo su detalji Hamasovog PREDLOGA o prekidu vatre kojem je Netanijahu rekao ''NE!''

Autor:

Svet

07.02.2024

22:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pregovori o okončanju sukoba u Gazi suočavaju se s preprekama.

PALESTINCI DALI PREDLOG, IZRAEL NI DA ČUJE: Ovo su detalji Hamasovog PREDLOGA o prekidu vatre kojem je Netanijahu rekao ''NE!''

Foto: Shuterstock

Palestinska militantna grupa Hamas je podnela predlog o prekidu vatre kao deo plana za okončanje četvoromesečnog sukoba u Gazi, ali je Izrael odbacio predložene uslove.

Premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, izjavio je novinarima da Izrael neće prihvatiti najnovije uslove Hamasa za sporazum o talacima, ali nije isključio nastavak pregovora za postizanje prihvatljivog sporazuma.

- Iz onoga što sam video, čak i vi biste rekli ne na ponudu Hamasa - rekao je Netanjahu novinaru koji ga je pitao o tome.

Prema informacijama koje je dobio Rojters, Hamasov predlog ima za cilj okončanje vojnih operacija uz deeskalaciju sukoba, razmenu talaca, zatvorenika i okončanje izraelske blokade Gaze. Plan takođe predviđa omogućavanje povratka raseljenih stanovnika u svoje domove i povećanje humanitarne pomoći.

Hamas je predložio plan o prekidu vatre koji bi utišao oružje u Gazi na četiri i po meseca što bi dovelo do okončanja rata.

Hamasov kontrapredlog predviđa tri faze u trajanju od po 45 dana. Tim predlogom bi militanti razmenili preostale izraelske taoce koje su zarobili 7. oktobra za palestinske zatvorenike. Počela bi obnova Gaze, izraelske snage bi se potpuno povukle, a tela i ostaci bi bili razmenjeni.

Hamasov predlog iz tri faze

Prva faza od 45 dana uključuje privremeni prekid vojnih operacija, oslobađanje talaca i početak obnove Gaze. 

Oslobađanje izraelskih civilna - žena i dece od 19 godina ili manje - koji su držani kao taoci u Gazi, kao i svih starijih i bolesnih talaca.

Puštanje palestinskih žena, dece, staraca i bolesnika iz izraelskih zatvora.

Sporazum o oslobađanju 1.500 palestinskih zatvorenika, uz to da Hamas imenuje njih 500 koji su osuđeni na duge ili doživotne zatvorske kazne.

Pre početka druge faze treba okončati razgovore o uslovima za održavanje primirja ruga faza podrazumeva razgovore o uslovima primirja, oslobađanje talaca i nastavak humanitarnih mera. 

Oslobađanje svih izraelskih muških civilnih i vojnih talaca u zamenu za druge palestinske zatvorenike.

Nastavak humanitarnih mera u Gazi.

Izraelske snage će se povući van pojasa Gaze.

Treća faza je predviđeno da obuhvata razmenu tela sa obe strane i ostataka nakon identifikacije.  

Nastavak humanitarnih mera u Gazi koje su dogovorene u ranijim fazama, prenosi Telegraf.rs

Izraelski premijer naglasio je da će se Izrael povući iz Gaze tek nakon ostvarivanja određenih uslova, čime ukazuje na teškoće u postizanju sporazuma između dve strane. Pitanje talaca ostaje ključna prepreka, ali pregovori bi mogli da se nastave kako bi se postigao održiv sporazum za okončanje sukoba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading