NEĆE VIŠE NIŠTA SA NJIMA: Saudijci okrenuli leđa Izraelu, pomirenje moguće jedino ako oni učine NAJVAŽNIJU STVAR

Autor:

Svet

07.02.2024

09:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rijad je uputio poruku SAD da potvrdi svoj nepokolebljiv stav Vašingtonu o palestinskom pitanju nakon Kirbijevih komentara

NEĆE VIŠE NIŠTA SA NJIMA: Saudijci okrenuli leđa Izraelu, pomirenje moguće jedino ako oni učine NAJVAŽNIJU STVAR

Foto: Tanjug/AP Photo/Mohammed Hajjar

Saudijska Arabija je obavestila SAD neće biti diplomatskih odnosa između Rijada i Tel Aviva bez priznanja nezavisne palestinske države prema granicama iz 1967. godine, koje uključuju Istočni Jerusalim, saopštilo je danas saudijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je dodalo da je još jedan uslov za uspostavljanje izeaelsko-saudijskih odnosa prestanak izraelske agresije na Pojas Gaze.

U utorak je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao da je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena dobila pozitivne povratne informacije o tome da su Saudijska Arabija i Izrael spremni da nastave diskusije o uspostavljanju odnosa.

Rijad je uputio poruku SAD da potvrdi svoj nepokolebljiv stav Vašingtonu o palestinskom pitanju nakon Kirbijevih komentara, saopštilo je saudijsko ministarstvo.

O potencijalnom uspostavljanju formalnih odnosa Izraela i Saudijske Arabije razgovara se otkako su Saudijci dali prećutni pristanak zalivskim susedima Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu za uspostavljanje veza sa Tel Avivom 2020. godine, prenosi Rojters.

Neimenovani izvori potvrdili su za tu agenciju da je Saudijska Arabija zamrzla te planove nakon početka rata u Pojasu Gaze u oktobru 2023. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading