KOLORADO ĆE PRESUDITI O KANDIDATURI: Sudije Vrhovnog suda zadržavaju Trampa na glasačkom listiću!

Autor:

Svet

08.02.2024

21:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država razmatra pitanje da li će Donald Tramp ostati na glasačkom listiću u saveznoj državi Kolorado, izražavajući ozbiljnu zabrinutost zbog toga što jedna država može samostalno diskvalifikovati kandidata za predsedničke izbore, prenosi Vašington post.

KOLORADO ĆE PRESUDITI O KANDIDATURI: Sudije Vrhovnog suda zadržavaju Trampa na glasačkom listiću!

Foto: Tanug/AP

Rasprava se pojavila tokom saslušanja na sudu u Koloradu o nečuvenom pitanju - da li bi Trampu trebalo zabraniti učešće na izborima zbog njegovih postupaka u vezi sa napadom na Kapitol 6. januara 2021. godine.

Sud u Koloradu se poziva na 14. amandman Ustava SAD, koji propisuje da oni koji su učestvovali u oružanoj pobuni, kao što je bio slučaj na Kapitolu, ne smeju obavljati javne funkcije.

Osim Kolorada, i neke druge države su pokrenule inicijative za diskvalifikaciju Trampa s glasačkog listića, uključujući Mejn, gde takva odluka još nije stupila na snagu.

Vrhovni sud Kolorada smatra da Tramp ne može biti kandidat zbog odredbe Ustava SAD nakon Građanskog rata, koja zabranjuje buntovnicima obavljanje javnih funkcija.

Sudije, s različitim političkim ubeđenjima, su ukazale na potencijalno problematične političke posledice ukoliko se odluka Kolorada odbaci.

Sudija koji podržava Trumpa tvrdi da je napad 6. januara bio "nemir", a ne pobuna, i tvrdi da se odredba Ustava ne odnosi na predsednika. Takođe sugeriše da bi Kongres trebalo doneti poseban zakon kojim bi državama dao ovlašćenje da zabrane kandidatima učešće na izborima.

Međutim, neke sudije izražavaju skepticizam prema ovim tvrdnjama, ocenjujući ih kao pokušaj Trampovog advokata Džonatana Mičela, da ospori zakon.

Kako navodi agencija AP, osam od devet sudija Vrhovnog suda je sugerisalo da su otvorene za neke od argumenata tima bivšeg predsednika SAD, a ishod će zavisiti od toga da li će sud prihvatiti barem jedan od tih argumenata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading