EKSKLUZIVNI RAZGOVOR KARLSONA I PUTINA: Ruski lider otkrio šta očekuje Ukrajinu, da li će SAD napasti Rusiju - pominje i Srbiju! (VIDEO)

Autor:

Svet

09.02.2024

00:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki novinar Taker Кarlson je započeo ponoćni intervju sa Vladimirom Putinom pitanjem o mogućem iznenadnom napadu SAD na Rusiju, koji je za prvih sat vremena od objavljivanja na platformi X pogledalo više od 12 miliona ljudi.

EKSKLUZIVNI RAZGOVOR KARLSONA I PUTINA: Ruski lider otkrio šta očekuje Ukrajinu, da li će SAD napasti Rusiju - pominje i Srbiju! (VIDEO)

Foto: Youtube/ Baklykov. Live

Poznati američki voditelj i novinar Taker Karlson intervjuisao je predsednika Rusije Vladimira Putina i taj razgovor se trenutno emituje na društvenoj platformi X (Tviter), a i pre samog puštanja u etar ovaj razgovor je naišao na osudu zapadnih medija.

U video-najavi, Karlson je opravdao svoju odluku da intervjuše predsednika Rusije, ističući da je to deo novinarskog posla.

 

 

- Mi se bavimo novinarstvom. Naša dužnost je da informišemo ljude - istakao je Karlson na društvenim mrežama, braneći svoj pristup i ne odstupajući od suštine novinarskog zadatka.

Foto: Youtube/ Baklykov. Live

 

Da li će Amerika napasti Rusiju?

Intervju je započet pitanjem o nedavnom iznenadnom napadu Amerike na Rusiju, a Karlson je postavio Putinu ključno pitanje: zašto veruje da bi SAD mogle izvesti takav napad?

Putin je odgovorio: "Poenta nije u tome da će Amerika zadati neočekivani udarac Rusiji, ja to nikada nisam rekao. Da li imamo tok-šou ili vodimo ozbiljan razgovor?"

Na samom početku razgovora, ruski predsednik je zamolio Karlsona da mu dozvoli da pruži "malo istorijske pozadine", ističući formiranje ruske države, prenose RIA Novosti.

Putin je podsetio na početke jedinstvene ruske države sa centrom u Moskvi, ali je naglasio da je južni deo ruskih zemalja, uključujući Кijev, gravitirao ka centru formiranom u Evropi, Velikom vojvodstvu Litvanije.

Ove zemlje su kasnije postale deo poljsko-litvanske države, a Putin je istakao oštar odnos Poljaka prema tim teritorijama, što je rezultiralo borbom za prava i pisma upućenim Varšavi u traženju poštovanja.

Intervju je obećavao dubok uvid u političke i istorijske aspekte odnosa između SAD i Rusije, postavljajući pravac za dalje analize i diskusije.

Austrijski generalštab ''promovisao'' ideju ukrajinizacije 

Ruski predsednik izneo je značajne istorijske kontekste, govorio o političkim odnosima i izneo stavove o trenutnim svetskim događajima.

Putin je otkrio da je austrijski generalštab pre Prvog svetskog rata aktivno promovisao ideju ukrajinizacije južnih ruskih zemalja, s namerom da oslabi potencijalne neprijatelje. On je naglasio kako je ova ideja potekla iz Poljske, predstavljajući ljude na tim teritorijama kao posebnu etničku grupu - Ukrajince.

- Sve je jasno zašto: jer uoči svetskog rata, naravno, postojala je želja da se oslabi potencijalni neprijatelj, postojala je želja da se stvore povoljni uslovi za sebe u pograničnoj zoni. I ova ideja, jednom rođena u Poljska, da ljudi koji žive na ovoj teritoriji, nisu baš Rusi, oni su navodno posebna etnička grupa, Ukrajinci, a austrijski Generalštab je počeo da napreduje - naglasio je Putin.

Ovaj koncept, kako je ocenio, došao je kao rezultat želje za stvaranjem povoljnih uslova u pograničnoj zoni uoči Prvog svetskog rata.

Predsednik Putin je takođe razgovarao o posleratnom razgraničenju teritorija, ističući da su sve ove teritorije, uključujući Ukrajinu, konačno dodeljene Sovjetskom Savezu posle pobede u Drugom svetskom ratu.

Na pitanje Takera Karlsona o Mađarskoj i njenim potencijalnim teritorijalnim pretenzijama prema Ukrajini, Putin je istakao da nikada nije razgovarao o tome, ali je prepoznao želju Mađara koji tamo žive da se vrate u svoju istorijsku domovinu.

Republika

Foto: Youtube/ Baklykov. Live

 

''Ukrajina je počela rat, cilj Rusije je da ga završi''

U vezi sa situacijom u Ukrajini, Putin je izrazio želju za rešenjem putem pregovora. On je naglasio da se Ukrajinci i dalje osećaju kao Rusi, a događaji u zemlji su, prema njegovim rečima, element građanskog rata.

Putin je odbacio tvrdnje Zapada da su borbe zauvek razdvojile deo ruskog naroda od drugog, tvrdeći da će do ponovnog ujedinjenja doći.

Ruski lider je optužio CIA za državni udar u Ukrajini 2014. godine, navodeći da je oružana opozicija izvela puč uz podršku američke obaveštajne agencije. Putin je pozvao na ispravljanje greške Ukrajine u prekidu pregovora sa Rusijom po nalogu Vašingtona, te da je sada potez na Sjedinjenim državama.

Kako je naglasio: ''Ukrajina je počela rat, cilj Rusije je da ga završi.''

U vezi sa međunarodnim odnosima, Putin je naglasio spremnost za dijalog s NATO, ističući da Zapad shvata nemogućnost strateškog poraza Rusije.

- Zapad je počeo da shvata da je nemoguć strateški poraz Rusije – neka razmisle šta dalje da se radi, mi smo spremni za dijalog - poručio je Putin.

On je dodao da je Rusija 2014. godine bila primorana da uzme Krim pod svoju zaštitu, jer je poluostrvo bilo u opasnosti 

Ruski lider je ocenio da su izjave da će Amerikanci morati da ratuju sa Rusijom ako se obustavi pomoć Kijevu, jeftina su provokacija, izveštava Sputnjik.

On je napomenuo da je Rusija prošle godine postala postala prva ekonomija u Evropi, bez obzira na sve sankcije i ograničenja.

''Nismo mogli da stanemo u odbranu Srba''

Putin je podsetio na dešavanja u bivšoj Jugoslaviji, gde je Rusija stala u odbranu Srbije tokom ratova, kritikujući SAD zbog bombardovanja Beograda i kršenja međunarodnog prava. Naglasio je da Rusija nije mogla da ne ustane u odbranu Srbije tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

- Čim su počela dešavanja u Jugoslaviji, Boris Jeljcin digao je glas u znak podrške Srbima; nismo mogli da ne stanemo u odbranu Srba,  jer su Srbi poseban i nama blizak narod, sa pravoslavnom kulturom. To je narod koji je patio generacijama - rekao je ruski predsednik komentarišući kako je NATO prekršio obećanje Rusiji da se neće širiti na istok, a što je suština tekućeg konflikta s Ukrajinom.

Putin je ocenio da su se SAD uprkos tome odlučile na kršenje međunarodnog prava i bombardovanje Beograda.

Time je Amerika otvorila Pandorinu kutiju. Štaviše, šta je rečeno kada je Rusija protestovala i izrazila svoje negodovanje? Povelja UN i međunarodno pravo su zastareli. Sada se svi pozivaju na međunarodno pravo, ali su tada počeli da govore da je sve zastarelo - istakao je predsednik Rusije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading