U EKSKLUZIVNOM INTERVJU PUTIN PRIČAO O SRBIJI: Nismo mogli da stanemo u odbranu Srba, bombardovanjem, SAD su otvorile Pandorinu kutiju

Autor:

Svet

09.02.2024

00:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija i podrška Srbiji

U EKSKLUZIVNOM INTERVJU PUTIN PRIČAO O SRBIJI: Nismo mogli da stanemo u odbranu Srba, bombardovanjem, SAD su otvorile Pandorinu kutiju

Foto: printscreen/youtube.com/ Meet Kevin


U intervjuu sa Takerom Kalrsonom, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin istakao je značaj podrške Rusije prema Srbiji tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji. Putin je naglasio da je Rusija osećala obavezu da stane u odbranu Srba zbog njihove posebne veze i bliskosti sa pravoslavnom kulturom. Istovremeno, Putin je podsetio na patnje kroz koje je srpski narod prolazio generacijama, što je dodatno uticalo na odluku Rusije da pruži podršku.

Putin je takođe istakao da je NATO prekršio obećanje Rusiji da se neće širiti na istok, što je imalo suštinski uticaj na konflikte u regionu, uključujući i situaciju sa Ukrajinom. Naglasio je da je bombardovanje Beograda od strane SAD otvorilo Pandorinu kutiju, dovodeći u pitanje međunarodno pravo i Povelju UN. Putin je izrazio negodovanje zbog postupaka SAD i njihovog stava prema međunarodnom pravu, ističući kontradiktornost u tumačenju istog kada su u pitanju različite situacije.

- Čim su počela dešavanja u Jugoslaviji, Boris Jeljcin digao je glas u znak podrške Srbima; nismo mogli da ne stanemo u odbranu Srba,  jer su Srbi poseban i nama blizak narod, sa pravoslavnom kulturom. To je narod koji je patio generacijama - rekao je Putin komentarišući kako je NATO prekršio obećanje Rusiji da se neće širiti na istok, a što je u srži tekućeg konflikta s Ukrajinom

Ovaj intervju je ponovo istakao kompleksnost odnosa između Rusije, Srbije i Zapada, posebno u kontekstu ratova na prostoru bivše Jugoslavije i savremenih geopolitičkih sukoba. Putinove reči su podsetile na značaj podrške i solidarnosti među narodima, kao i na kompleksnost međunarodnih odnosa i tumačenja međunarodnog prava.




Rusija i međunarodno pravo

U intervjuu sa Takerom Kalrsonom, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin izneo je svoje viđenje odnosa Rusije prema međunarodnom pravu, naglašavajući ključne tačke sukoba i razilaženja sa Zapadom. Putin je istakao da je bombardovanje Beograda od strane SAD imalo duboke posledice po međunarodno pravo i Povelju UN, izazivajući kontroverze u tumačenju istih od strane različitih aktera na međunarodnoj sceni.

- Time su SAD otvorile Pandorinu kutiju. Štaviše, šta je rečeno kada je Rusija protestovala i izrazila svoje negodovanje? Povelja UN i međunarodno pravo su zastareli. Sada se svi pozivaju na međunarodno pravo, ali su tada počeli da govore da je sve zastarelo - rekao je Putin.



Ovaj intervju je jasno istakao kompleksnost odnosa između Rusije i Zapada, posebno u kontekstu sukoba na prostoru bivše Jugoslavije i savremenih geopolitičkih tenzija. Putinove reči su podsetile na duboke podele u tumačenju međunarodnog prava i međunarodnih sporazuma, istovremeno naglašavajući važnost dijaloga i saradnje u rešavanju međunarodnih sukoba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading