ERA JEFTINE ENERGIJE DAVNA PROŠLOST! Građani očajni: Uprkos padu cena Nemačka grca zbog visokih troškova struje i grejanja!

Autor:

Svet

29.12.2023

11:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Domaćinstva u Nemačkoj će i dalje imati izazove s visokim troškovima električne energije i grejanja, navodeći Federalnu mrežnu agenciju kao izvor, u sredu je izvestio Špigl.

ERA JEFTINE ENERGIJE DAVNA PROŠLOST! Građani očajni: Uprkos padu cena Nemačka grca zbog visokih troškova struje i grejanja!

Foto: Shuttertsock

Ovo upozorenje dolazi i pored nedavnog pada cena energije u domaćinstvima, koje su do novembra ove godine pale za 4,5 odsto.

Klaus Miler, šef Federalne mrežne agencije, istakao je da je "era jeftine energije završena", bar dok se nastavlja trošenje velikih količina konvencionalno proizvedene energije. Iako su veleprodajne cene električne energije "značajno pale" u odnosu na 2022. godinu, Miler naglašava da su trenutne cene i dalje više nego pre početka ukrajinskog sukoba, dodajući da se "ništa neće promeniti u bliskoj budućnosti".

Energetski regulator je upozorio da će prosečno četvoročlano domaćinstvo plaćati dodatnih 120 evra godišnje zbog odluke vlade da eliminiše ranije planiranu subvenciju od 5,5 milijardi evra. Miler pretpostavlja da će mrežni operateri preneti ovo povećanje cena na potrošače, objašnjavajući da će troškovi na kraju stići do svih, bez obzira na eventualne promene u primeni.

Sredinom decembra, nemački operateri prenosnog sistema najavili su povećanje naknada za mrežu sa 3,12 centi po kilovat satu u 2023. na 6,43 centa sledeće godine.

Nemačka, koja je pre 2022. godine zavisila od Rusije za 40 procenata svojih potreba za gasom, bila je među najteže pogođenim zahvaljujući smanjenju isporuka ruskih energenata tokom prošle godine.

Isporuke su drastično opale ili potpuno zaustavljene nakon što je Evropska unija uvela sankcije Moskvi kao odgovor na sukob u Ukrajini. Dodatni problemi nastali su i nakon misterioznih eksplozija na gasovodima Severni tok, koji su do tada snabdevali Nemačku ruskim gasom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading