ŠOK! MNOGI NEMCI SE SMRZAVAJU, NEMAJU NI ZA GREJANJE! Poljoprivrednici očajni, cene lete u nebo: Recesija i nemaština sve više razdiru najmoćniju privredu EU!

Autor:

Svet

27.12.2023

15:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najbogatija država Evrope suočava se s rastućim problemima siromaštva i recesije.

ŠOK! MNOGI NEMCI SE SMRZAVAJU, NEMAJU NI ZA GREJANJE! Poljoprivrednici očajni, cene lete u nebo: Recesija i nemaština sve više razdiru najmoćniju privredu EU!

Foto: www.profimedia.rs, shutterstock

Uprkos statusu najbogatije ekonomije Evropske unije, Nemačka se suočava s ozbiljnim socijalnim izazovima dok se broj ljudi bez krova nad glavom stalno povećava. Više od 607.000 građana Nemačke živi trajno bez doma, od čega je njih 50.000 primorano boraviti na ulici.

U Nemačkoj zbog krize sve veći pritisak na javne resurse  

Ovi alarmantni podaci nagoveštavaju tešku situaciju u zemlji koja se suočava sa sve većim pritiskom na javne resurse i ekonomske teškoće.

Javne kuhinje, koje pružaju podršku najugroženijima, suočavaju se s rastućim izazovima. Dok se broj korisnika povećava, donacije postaju sve manje, stvarajući ozbiljan jaz u pružanju pomoći onima kojima je najpotrebnije.

Nemačka već duže vreme klizi prema ivici recesije, a nedostatak budžeta za sledeću godinu dodatno komplikuje situaciju.

Foto: Tanjug/AP

 

Kontroverza oko 60 milijardi evra koje je koaliciona vlada Olafa Šolca prebacila iz fonda za saniranje posledica pandemije u fond za ekološku transformaciju privrede postala je gorući politički problem. Ustavni sud je proglasio ovu odluku neustavnom, a sada se najveeća ebvropska ekonomija suočava s potrebom za dodatnim uštedama u svim ministarstvima zbog rupe u budžetu.

Farmeri zabrinuti zbog smanjenja subvencija za poljopreivredni dizel i putnu taksu

Nemački farmeri, posebno pogođeni ovim promenama, izražavaju zabrinutost zbog smanjenih subvencija za poljoprivredni dizel i putnu taksu. Tvrde da ih ove mere guraju ka bankrotu, što bi moglo imati ozbiljne posledice po poljoprivredni sektor, prenosi Hrvatska radiotelevizija.

- Napravio sam grubu računicu - bez subvencija znači 20 hiljada evra više troškova, što je nedopustivo - rekao je poljoprivrednik Jule Bonsels..

Sve veći životni troškovi, nestašica stanova i rastuće cene stanovanja postaju gorući problem za većinu nemačkih porodica. Iako je Nemačka poznata po svom bogatstvu, siromaštvo postaje sveprisutno, a narodne kuhinje postaju poslednje uporište za mnoge.

- Nemačka se suočava s izazovima koje donosi siromaštvo. Cene hrane rastu, a životni standard opada - izjavio je Beni Heht, svinjar.

Čak i među radno sposobnim građanima, povećava se broj onih koji se bore s ekonomskim teškoćama, a broj beskućnika stalno raste. Alarmantni podaci iz međunarodnog PISA programa otkrivaju da čak 25 odsto učenika četvrtog razreda ne zna pravilno čitati, što ukazuje na ozbiljan problem u obrazovanju uzrokovan nedostatkom sredstava.

- Broj beskućnika se povećava. I ne, nisu samo migranti. Skoro 60 odsto su Nemci - upozorava Štefan, bivši krovopokrivač. Dok su organizacije poput udruženja "Hladni autobus" posvećene pružanju pomoći siromašnima, mnogi se i dalje suočavaju s hladnim zimskim noćima, ne mogući priuštiti grejanje i izloženi socijalnoj isključenosti.

Socijalni izazovi koji pogađaju Nemačku postaju sve vidljiviji, a rešavanje problema siromaštva postaje ključni zadatak za vlasti i društvo kako bi se očuvala socijalna pravda u ovoj inače bogatoj zemlji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading