STRAVIČAN UDARAC ZA NEMAČKOG KANCELARA! Nezadovoljstvo građana na vrhuncu: Šolcu se srozao rejting kao nikada pre! Na pomolu krah semafor koalicije?

Autor:

Svet

23.12.2023

10:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Anketa pokazuje da nikome nije toliko opala popularnost na nemačkoj političkoj sceni kao kancelaru Šolcu.

STRAVIČAN UDARAC ZA NEMAČKOG KANCELARA! Nezadovoljstvo građana na vrhuncu: Šolcu se srozao rejting kao nikada pre! Na pomolu krah semafor koalicije?

Foto: Tanjug/AP

Nedavna anketa sprovedena u Nemačkoj otkriva zabrinjavajuće rezultate za nemačku vladu, pri čemu samo četvrtina ispitanika izražava zadovoljstvo radom vlade, dok je impresivnih 70 odsto izrazilo negativan stav.

Nezadovoljstvo građana sve veće

Rezultati istraživanja, objavljeni u Špiglu, svedoče o sve većem nezadovoljstvu građana.

Decembar je doneo i značajan pad popularnosti za nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji je izgubio 14 procentnih poena u rejtingu političara, skliznuvši sa visokog mesta na 14. poziciju među 20 političara na listi. Ovo je izazvalo pažnju javnosti i postavlja pitanje stabilnosti njegove liderstva.

Osim toga, članovi vladajuće koalicije takođe su suočeni s opadanjem podrške, posebno ministarka spoljnih poslova Analena Berbok i ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer, članice Šolcove stranke, koje su izgubile po četiri procentna poena podrške.

Pistorijus i dalje na jakom drugom mestu

Interesantno je primetiti da se rejting ministra odbrane Borisa Pistorijusa nije promenio, zadržavajući drugo mesto iza saveznog predsednika Frank-Valtera Štajnmajera. Ovaj kontrast u rejtingu unutar vlade ukazuje na divergentne ocene performansi pojedinih članova kabineta.

U novembru je nemačko ministarstvo finansija donelo odluku o zamrzavanju budžeta za dodatnu državnu potrošnju do kraja godine, što je imalo značajan uticaj na budžetska izdvajanja različitih sektora. Sredinom decembra, vlada je odlučila da smanji budžet za narednu godinu za čak 17 milijardi evra u naporu da reši budžetsku krizu.

Ovi događaji ukazuju na ozbiljne izazove s kojima se suočava nemačka vlada i potrebu za efikasnim rešenjima kako bi povratila poverenje građana. Nemački lideri će morati da preduzmu korake kako bi se nosili s ekonomskim i političkim izazovima kako bi obezbedili stabilnost zemlje u godini koja dolazi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading