ČAČKAJU MEČKU: ŠTA ĆE NA OVO REĆI MOSKVA?! Nemačka prvi put šalje trupe van granica: U ovu zemlju trajno raspoređuju 4.800 vojnika! (FOTO)

Autor:

Svet

18.12.2023

16:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Litvanski ministar odbrane Arvidas Anusauskase je na današnjoj konferenciji za novinare da je glavni deo nemačke vojne jedinice koja će biti raspoređena u Litvaniji počeće da pristiže 2025. godine, a da će punu borbenu gotovost dostići do 2027. godine.

ČAČKAJU MEČKU: ŠTA ĆE NA OVO REĆI MOSKVA?! Nemačka prvi put šalje trupe van granica: U ovu zemlju trajno raspoređuju 4.800 vojnika! (FOTO)

Foto: shutterstock

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je danas da je sporazum o trajnom razmeštanju nemačke brigade u Litvaniji "istorijski trenutak" istakavši da je to prvi put da Nemačka dugoročno stacionira svoje trupe van svojih granica, prenosi Rojters.

- Hoćemo i spremni smo da branimo teritoriju NATO - rekao je Pistorijus na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim litvanskim kolegom Arvidasom Anusauskasom.

Jedinica Bundesvera koja će biti razmeštena u Litvaniji trebalo bi da bude u potpunosti raspoređena u punom sastavu do 2027. godine, precizirao je Pistorijus.

On je objasnio da je "nakon ruske invazije na Ukrajinu" odlučeno da se u koordinaciji sa NATO u Litvaniji dugoročno rasporedi jedinica u čijem sastavu će biti 4.800 vojnika i oko 200 civila.

Ova odluka države članice Alijanse je zbunjujuća i kontradiktorna imajući u vidu nedavnu izjavu generalnog inspektora nemačkog Bundesvera generala Karsten Breuera koju je dao za „Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung“, te podigao popriličnu prašinu u zemlji i u NATO da Nemačka kopnena vojska nije u poziciji da brani sopstvenu državu ili svoje saveznike.

Sada vidimo Bundesver koji još nije adekvatno pozicioniran za ovo - rekao je Breuer za „Frankfurter algemajne zontagscajtung“.

On je naglasio da vojske pate od „struktura koje čine brze i ciljane odluke gotovo nemogućim - prenoela je TV Front.

- Godinama se Bundesver fokusirao na međunarodno upravljanje krizama („Balkan, Avganistan ili Mali“) - rekao je Breuer.

O ne dodao da ovo uzima svoj danak sada kada su savez i nacionalna odbrana ponovo u fokusu.

S obzirom na masovno prenaoružavanje ruske vojske pod Vladimirom Putinom, ne samo Bundesver, već i društvo u celini moraju raditi na tome da ponovo postanu spremni za rat, upozorio je Breuer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (1)

Loading
Neukost

18.12.2023 17:16

".... Nemačka prvi put u istoriji šalje trupe van granica ..." Dobro bi bilo da objasnite vašem kolegi ili koleginici koji je napisao ovaj tekst da je Nemačka, otkad je sveta i veka, dakle u istoriji, malo više puta slala svoje trupe preko granice, a ako želite da sročite pompezan naslov, to se radi malo drugačije.