VEŽBAJU DA PUCAJU, BRANE SE I NAPADAJU: Ove tri zemlje spremaju se kao da će Putin sutra da ih napadne, A U KREMLJU MUK

Autor:

Svet

13.12.2023

14:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cilj im je da u slučaju napada Rusije budu spremne da adekvatno reaguju

VEŽBAJU DA PUCAJU, BRANE SE I NAPADAJU: Ove tri zemlje spremaju se kao da će Putin sutra da ih napadne, A U KREMLJU MUK

Foto: Profimedia, Tanjug/AP Sergei Guneyev

Odnos između Rusije s jedne i triju baltičkih zemalja s druge strane nikada od Drugog svetskog rata nije bio napetiji.

Članice EU i NATO pažljivo prate situaciju koja je za sada pod kontrolom, ali pitanje je kako će biti narednih godina. 

Ako pitate Estonce, Letonce i Litvance, reći će vam da nije do njih već isključivo do predsednika Rusije Vladimira Putina šta će biti dalje.

Estonska vojska već je počela vojne vežbe sa francuskom vojsku, u kojima simuliraju razmenu vatre s neprijateljskim snagama.

Cilj im je, piše Politiko, biti spreman u slučaju da ruski predsednik Vladimir Putin proširi svoje vojne ambicije s Ukrajine na baltičke zemlje.

- Rusija želi da poveća svoju moć. Po mom mišljenju, doći će do sledeće invazije. U našoj zajednici ne pitamo se šta ako, nego se pitamo kada - kaže poručnik Kristjan Kaup, lokalni načelnik štaba EDL – organizacije koju čine vojnici volonteri koji se aktivno spremaju za sukob.

Nakon nezakonite Putinove aneksije Krima 2014. godine, baltičke države povećale su izdatke za odbranu, a sve češće upozoravaju na opasnost koju predstavlja autoritarni ruski lider.

U sklopu jačanja vojnog odgovora na istoku, Francuska rotira svoje trupe kroz Estoniju od 2017. godine kao deo NATO-ove pojačane prisutnosti.

Francuski predsednik Emanuel Makron dodatno je pojačao misiju “Lynx”, koja sada uključuje 300 vojnika, surađujući s trupama iz SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

Ova zajednička taktička saradnja ima za cilj ne samo obuku estonske vojske već i prilagođavanje francuskih vojnih snaga na ratovanje visokog intenziteta u savezničkom okruženju.

Naglasak vežbi leži u simulaciji scenarija invazije, gde EDL i francuske jedinice moraju zajednički da zaustave neprijateljske snage, unište neprijateljski radar i pruže koordinisan odgovor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading