VELIKA ANALIZA REPUBLIKE: Evo ko su novi ministri u Vladi Srbije: RESORI SU PODELJENI, A IMA I NOVIH LICA!

Autor:

Vesti

30.04.2024

16:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Donosimo detaljan spisak ministara i njihovih zaduženja.

VELIKA ANALIZA REPUBLIKE: Evo ko su novi ministri u Vladi Srbije: RESORI SU PODELJENI, A IMA I NOVIH LICA!

Foto: Tanjug/AP, ST/Vladimir Lukić, Grad Novi Sad

Ekipa portala Republika napravila je detaljnu analizu o novim, ali i starim ministrima koje je danas predložio mandatar Miloš Vučević.

U nastavku smo izdvojili koje će funkcije obavljati, kao i izazove sa kojima će se susretati. 

KOMPLETAN SPISAK MINISTARA I MINISTARKI

Siniša Mali – prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija,

Ivica Dačić – potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova,

Irena Vujović – potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine i vodoprivrede,

Aleksandar Vulin – potpredsednik Vlade,

Goran Vesić – ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture,

Dubravka Đedović Handanović – ministarka rudarstva i energetike,

Tomislav Momirović – ministar unutrašnje i spoljne trgovine,

Maja Popović – ministarka pravde,

Jelena Žarić Kovačević – ministarka državne uprave i lokalne samouprave,

Tomislav Žigmanov – ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog,

Bratislav Gašić – ministar odbrane,

Marko Đurić – ministar spoljnih poslova,

Tanja Miščević – ministarka za evropske integracije,

Slavica Đukić Dejanović – ministarka prosvete,

Adrijana Mesarović – ministarka privrede,

Aleksandar Martinović – ministar poljoprivrede,

Zlatibor Lončar – ministar zdravlja,

Nemanja Starović – ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,

Milica Đurđević Stamenkovski – ministarka za brigu o porodici i demografiju,

Zoran Gajić – ministar sporta,

Nikola Selaković – ministar kulture,

Milan Krkobabić – ministar za brigu o selu,

Jelena Begović – ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija,

Husein Memić – ministar turizma i omladine,

Dejan Ristić – ministar informisanja i telekomunikacija,

Darko Glišić – ministar za javna ulaganja,

Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić, Nenad Popović i Tatjana Macura – ministri bez portfelja.

SINIŠA MALI

Siniša Mali je saopštio da je izuzetno počastvovan što je predložen za prvog potpredsednika Vlade i za ministra finansija u novoj Vladi Srbije.

- Do sada smo zajedno postigli mnoge uspehe, ali svesni smo da su pred nama još veći izazovi i obaveze. Naša ekonomija dobro stoji, uspeli smo da sačuvamo makroekonomsku stabilnost i, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, nastavljamo da sprovodimo sve planirane projekte. Nastavljamo da se odlučno i predano suočavamo sa izazovima koji nas čekaju, kako bismo osigurali bolju budućnost za sve građane naše zemlje - objavio je Mali na svom Instagram nalogu.

Republika

Foto: Printscreen/PINK

 

IVICA DAČIĆ

Posle 10 godina, Ivica Dačić ponovo je predložen za ministra unutrašnjih poslova kao i potpredsednika Vlade Srbije. 

Dačić se tim povodom oglasio za Republiku, istakavši da je za njega ovakav predlog velika čast.

Republika

Foto: FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

 

 

- To je veliki izazov i velika čast, nastojaću svim srcem da opravdam ukazano poverenje. Želim puno uspeha novom premijeru Milošu Vučeviću, da zajedno nastavimo borbu za odbranu nacionalnih i državnih interesa - rekao je Ivica Dačić za Republiku. 

ALEKSANDAR VULIN

Aleksandar Vulin, imenovan je za potpredsednika Vlade bez konkretnih zaduženja.

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

 

GORAN VESIĆ

Goran Vesić ponovo je predložen za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. On je, kao što je u i nekoliko navrata sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao, ovaj posao radio dobro i savesno. Podsetimo, Vesić je nedavno najavio brojne projekte koje očekuju Srbiju, a nedavno je obišao  radove na izgradnji obilaznice oko Gornjeg Milanovca koja će, kako je rekao, biti završena do kraja septembra, a koštaće oko 30,5 miliona evra.

 - Ostaje asfaltiranje što će početi u maju tako da ćemo do kraja septembra imati urađenu obilaznicu što znači da teretni saobraćaj neće ići kroz Gornji Milanovac čime će biti rasterećen saobraćaj u samom gradu - rekao je Vesić i dodao da je to dobro za životnu sredinu, ali i za komfor života ljudi koji žive u Gornjem Milanovcu.

Republika

Foto: FOTO TANJUG/ MGSI/ PREDRAG MITIĆ/bs

 

DUBRAVKA ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ 

Dubravka Đedović Handanović, ponovo je predložena da bude ministarka rudarstva i energetike. 

Podsetimo, ona je nedavno objavila sjajne vesti. Naime, u martu su ostvarene najveće uštede u potrošnji električne energije a čak 54 odsto domaćinstava je dobilo popuste na potrošnju struje dok je četvrtina, odnosno 830.000, ostvarilo najveći popust od 40 odsto.

Dodala je da popusti za racionalnu potrošnju energije Elektroprivredu Srbije (EPS) koštaju oko 80 miliona evra, da to nije mali iznos i da je jednak investiranju u remont jednog bloka termoelektrane ili hidroelektrane.

Foto: Printscreen/YouTube

 

JELENA ŽARIĆ KOVAČEVIĆ

Jelena Žarić Kovačević biće nova  ministarka državne uprave i lokalne samouprave rođena je 2. maja 1981. godine u Nišu, član je Srpske napredne stranke i bila je narodna poslanica.

U Nišu je završila osnovnu i srednju školu i diplomirala na Pravnom fakultetu, gde je kasnije stekla i zvanje master pravnih nauka.

Po zanimanju je advokat i u struci je radila do 2012. godine, kada je postala zamenica sekretara Skupštine Grada Niša. Bila je direktorka Odbojkaškog kluba "Niš". Godine 2016. dala je ostavku na funkciju sekretara Skupštine jer je postala predsednik Gradske izborne komisije.

Republika

Foto: SNS

 

Gradska izborna komisija u Nišu za svoj rad tokom izbora 2016. godine samoisplatila se milionskom svotom novca, tokom dva meseca rada u tom telu Žarić Kovačević inkasirala je 208.000 dinara.

2012. godine postala je narodna poslanica i to je bio njen prvi mandat. Nakon redovnih parlamentarnih izbora u junu 2020. godine, iako se u javnosti pominjala kao kandidat za ministarsko mesto u Vladi, potvrđen joj je drugi mandat narodnog poslanika, a od 1. avgusta 2022. godine po treći put je u poslaničkoj klupi.

U Narodnoj skupštini  bila je predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i zamenik članova u Odboru za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Odboru za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva i Odboru za zdravlje i porodicu.

BRATISLAV GAŠIĆ 

Bratislav Gašić imenovan je za novog ministra odbrane, na čijem čelu je do sada bio Miloš Vučević. 

Vojska Srbije je u poslednjih nekoliko godina napredovala kao nikada u istoriji, a pred ministarstvom odbrane, već su zacrtani brojni ciljevi radi unapređena bprbene gotovosti kao i stručnog kadra. 

Foto: Printskrin/RTV PINK

 

Podsetimo, nedavno je na Pešteru prikazana sva moć naše vojske. 

MARKO ĐURIĆ

Marko Đurić u Vladu Srbije i to na mesto šefa diplomatije dolazi pravo iz Sjedinjenih Američkih Država gde je bio na dužnosti amabasadora Srbije.

U rodnom gradu završio je Osnovna školu „Vladislav Ribnikar", a potom i Prvu beogradsku gimnaziju.

Đurić je diplomirani pravnik, govori tečno engleski i hebrejski, a služi se francuskim i ruskim jezikom.

Od juna 2012. do maja 2014. godine bio je savetnik Predsednika Srbije za spoljne poslove. U 2014. godini Vlada Srbije je imenovala Đurića za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

Duže od šest godina je vodio instituciju zaduženu da kreira i sprovodi državnu politiku i stara se o obavljanju svih poslova Republike Srbije u najsloženijim političkim i bezbednosnim uslovima na području A.P. Kosovo i Metohija.

Rukovodio je timom koji je izgradio i kapitalno rekonstruisao 2.470 kuća i stanova za Srbe i druge građane Srbije na KiM - interno raseljene, povratnike i socijalno ugrožene i koji je u saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom u potpunosti ili delimično rekonstruisao 45 crkava, manastira i drugih sakralnih objekata Srpske pravoslavne crkve, za šta je u ime Kancelarije za KiM od njegove svetosti Patrijarha Irineja primio Orden Kralja Milutina, jedno od najviših crkvenih odlikovanja.

Đurić je 2018. godine protivpravno i brutalno hapšen i prebijan tokom izvršenja zadataka od strane specijalnih snaga lojalnih Prištini.

Član Srpske napredne stranke je, kako naglašava, od osnivanja 2008. godine. Pre toga nije bio član nijedne stranke.

ZLATIBOR LONČAR

Danicu Grujičić će, na mestu ministra zdravlja zemeniti Zlatibor Lončar, koji se na ovoj funkciji već uspešno oprobao. 

Republika

Foto: ST/Dragan Kadić

 

MILICA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI

Milica Đurđević Stamenkovski je nova ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije. Rođena je 21. jula 1990. godine u Beogradu, opština Zvezdara. Pohađala je Osnovnu školu "Dragojlo Dudić", a potom upisala Prvu beogradsku gimnaziju, gde je i maturirala. Posle gimnazije, upisala je Fakultet političkih nauka, na kome je stekla zvanje diplomiranog politikologa.

Interesovanje za društvena i politička zbivanja pokazivala je još od detinjstva. A odmah po sticanju punoletstva, organizovala je i prve političke skupove, i to mitinge i demonstracije za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, 2007. i 2008. godine, stoji na sajtu milica.djurdjević.rs.

Foto: printscreen

 

 

Sa prijateljima i rodoljubima, koji su kao i ona privrženi odbrani srpskih nacionalnih interesa, pokrenula je rad udruženja "Zavetnici", zvanično osnovanog u februaru 2012. godine. Milica Đurđević je 2016. godine sa članovima udruženja organizovala najveće anti-NATO demonstracije u Evropi u kojima je učestvovao veliki broj građana, srpskih patriota. Nakon sedam godina sadržajnog i posvećenog rada, udruženje "Zavetnici" donelo je odluku o osnivanju Srpske stranke Zavetnici. Ova politička organizacija upisana je u registar političkih stranaka u avgustu 2019. godine.

Milica je jedan je od autora "Platforme za obnovu suvereniteta" na Kosovu i Metohiji. Istaknuti je borac za očuvanje porodičnih vrednosti. Organizovala je i bila učesnik više međunarodnih skupova i konferencija posvećenih geopolitičkim i bezbednosnim pitanjima. U široj javnosti je stekla podršku i popularnost zbog diskusija i javnih polemika u kojima je učestvovala u televizijskim i radio emsijama, kao i na društvenim mrežama. Aktivni je korisnik društvenih mreža na kojima zastupa svoje političke stavove, a njen zvanični fejsbuk nalog je među najpopularnijima, sa velikim brojem prijatelja i pratilaca iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i srpske dijaspore. Milica pored maternjeg srpskog, govori i ruski i engleski jezik. 

Milica Đurđević Stamenkovski je u istoriji modernog srpskog parlamentarizma najmlađi predsednik političke stranke. Njena vizija je suverena, slobodna, porodična i domaćinska Srbija. Podsetimo, srpska napredna stranka održala je sednicu Predsedništva danas sa početkom u devet časova, nakon koje je mandatar Miloš Vučević saopštio imena predloženih ministara nove Vlade Srbije.

DARKO GLIŠIĆ

Predsednik Srpske napredne stranke i mandatar za sastav Vlade Miloš Vučević saopštio je danas da će novi ministar za javna ulaganja biti Darko Glišić, predsednik Izvršnog odbora SNS.

Malo je iznenađenja u novoj Vladi, jer je veliki broj ministara zadržao svoju poziciju, ali jedno od njih jeste Darko Glišić, koji će zameniti Marka Blagojevića na čelu Ministarstva za javna ulaganja.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

 

 

Aktuelni predsednik opštine Ub, prvi put će se naći u Vladi.

Svoju političku karijeru započeo je u Srpskoj radikalnoj stranci iz koje je izašao 2008. godine kada se ta stranka pocepala. Glišić je takođe jedan od osnivača Srpske napredne stranke.

JELENA BEGOVIĆ

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija zadržala je svoju poziciju, te će u budućoj Vladi Srbije biće dr Jelena Begović.

Begović je rođena 1970. godine i bila je direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, u kojem je i provela svoj radni vek.

Foto: Tanug/Vladimir Sporcic

 

MILAN KRKOBABIĆ

Milan Krkobabić ostaje na istoj poziciji, te će u novoj vladi opet biti ministar za brigu o selu. 

Podsetimo, ministar za brigu o selu Milan Krkobabić pre 15 dana je zvanično dodelio prvih 100 seoskih kuća u 2024, a ukupan broj se približio trihiljaditoj.

- Ovi mladi ljudi potpisuju danas ugovor za svoju lepšu budućnost. Na ovaj način stvaramo novu sliku Srbije, Srbije mladosti i optimizma. Ovo su naše prave odbrambene snage - rekao je ministar.

Republika

Foto: Milan Obradović

 

 

Nove komšije stižu stanovnicima 73 sela u 41 lokalnoj samoupravi širom Srbije.

- Jedino ovako, povratkom nas mladih, sela mogu ponovo da ožive. Danas ja pravim svoj prvi korak u ovom maratonu - rekla je Mina Nikolić iz Zaječara, doktorand Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, rešena da se vrati u rodno selo Lenovac kod Zaječara i s roditeljima i bratom pokrene porodičnu proizvodnju aronije.

Ključeve od najveće kuće od 228 kvadrata, u selu Begejci kod Žitišta, dobili su Sanja Šaranović i Robi Filep s dvoje dece:

Od 1998. godine počela je sa radom u struci, isprva kao istraživač pripravnik na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, nakon čega je postala istraživač saradnik, naučni saradnik i viši naučni saradnik.

Takođe, našla se i na rukovodilačkoj poziciji Laboratorije za molekularnu mikrobiologiju.

NIKOLA SELAKOVIĆ

Miloš Vučević saopštio je da će Nikola Selaković na tom mestu zameniti Maju Gojković, koja će posle dva mandata biti na čelu Pokrajinske vlade.

U novoj Vladi Srbiji dosadašnje mesto Maje Gojković zauzeće njen stranački kolega Nikola Selaković.

Foto: FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

 

 

Ime Selakovića, kao novog lica u Vlajkovićevoj 3, pročitao je, nakon sednice Predsedništva SNS-a, Miloš Vučević, predsednik Srpske napredne stranke i budući premijer.

MAJA GOJKOVIĆ

Mandatar za sastav Vlade Republike Srbije i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević saopštio je danas nakon sednice predsedništva SNS da će Maja Gojković biti na čelu Vlade Vojvodine.

- Danas smo na predsedništvu naše stranke odlučili da mandatar za novu pokrajinsku Vladu Vojvodine bude gospođa Maja Gojković ona je dobila jednoglasnu podršku. Ona je dobila što se tiče stranke podršku da sastavi Vladu, tu je nešto duži rok, čini mi se 9. maj i Maja Gojković će koliko danas početi da razgovara sa poslaničkim grupama o tome - rekao je Vučević.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

 

Podsećamo, Maja Gojković je na čelu Ministarstva kulture bila od 2020. godine. Pre toga bila je predsednica Narodne skupštine Srbije.

Takođe, Gojković je bila i na čelu grada Novog Sada od 2004. do 2008. godine, a pre toga bila je poslanica u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine od 1996. do 2000. godine.

Pre nego što je postala članica Srpske napredne stranke bila je u Srpskoj naprednoj stranci iz koje je istupila 2007. godine.

DEJAN RISTIĆ

Ristić će biti novi ministar informisanja i telekomunikacija. 

Podsetimo, završio je Dvanaestu beogradsku gimnaziju, a zatim diplomirao istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Pohađao je specijalizovane edukacije u Jerusalimu i Londonu iz oblasti državne uprave i istraživanja Holokausta. Posebnu pažnju posvetio je istraživanju Holokausta, kao i njegovoj percepciji u poratnom periodu.

Foto: Tanjug

 

 

„Autor više desetina stručnih i naučnih radova, kao i naučnih monografija. Priredio je šest tomova diplomatske građe u okviru edicije Arhiva Srbije pod nazivom ‘Istorija srpske diplomatije – dokumenti’. Učesnik je brojnih međunarodnih stručnih i naučnih skupova. Autor je više izložbi predstavljenih u vodećim nacionalnim ustanovama kulture. Inicijator i koordinator više projekata realizovanih pod pokroviteljstvom Uneskoa. Koordinirao je aktivnosti na izradi nominacionih dosijea za unos slave (nematerijalno kulturno nasleđe), telegrama kojim je Austrougarska objavila rat Srbiji 1914. godine (pokretno kulturno nasleđe) i stećaka (nepokretno kulturno nasleđe) na Uneskove liste svetske kulturne baštine. Uspostavio je Nacionalni dan knjige. Utemeljio je Nacionalnu nagradu u oblasti bibliotekarstva Janko Šafarik. Osnovao je Fondaciju Narodne biblioteke Srbije. Inicirao i sproveo zakonsku proceduru za uvođenje akademskog obaveznog primerka. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.“

TOMISLAV MOMIROVIĆ

Momirović ostaje u ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine, a on je nedavno govorio o velikom napretku Srbije.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je da će u budućnosti kroz proces digitalizacije trgovci sve više upotrebljavati grupe podataka o kupcima, veštačku inteligenciju i "machine learning" na nivou maloprodaje kako bi povećali prihode i zadovoljstvo potrošača.

Republika

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

 

On je otvarajući konferenciju „Budućnost trgovine“ koju je organizovala Privredna komora Srbije (PKS) i Color Media Communications, pod pokroviteljstvom Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine rekao da, prema istraživanju Centra za digitalnu transformaciju PKS, više od 70 odsto kompanija planira da investira u digitalne tehnologije kako bi unapredile odnose sa kupcima.

MAJA POPOVIĆ

Maja Popović ostaje ministarka pravde. 

Rođena je 17. marta 1972. godine u Beogradu. 

Osnovnu školu završila je u Beogradu, a srednju školu u Španiji – na engleskom koledžu Baleares international school, gde se nastava održavala na španskom i engleskom jeziku, gde je bila đak generacije.

Pravni fakultet u Beogradu upisala je 1989. godine i isti završila u roku, u 21. godini. Te godine bila je najmlađi svršeni student na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Pravosudni ispit položila je 1996. godine u Ministarstvu pravde Republike Srbije.

Diplomske akademske studije Master na Pravnom fakultetu u Novom Sadu položila je sa prosečnom ocenom 9.80 i stekla stručno zvanje Diplomirani pravnik Master.

Foto: instagram.com/maja_j._popovic

 

 

Od 1994. do 1995. godine radila je kao advokatski pripravnik u Advokatskoj kancelariji Vesne Kušić, nakon čega je do 1998. godine radila kao sudijski pripravnik i sudijski saradnik u Okružnom sudu u Beogradu.

Maja 1998. godine, u svojoj 26. godini, izabrana je za sudiju Prvog opštinskog suda u Beogradu,  kao najmlađi sudija ikada izabran u našoj zemlji. Postupala je kao istražni sudija i kao predsednik veća u građanskom odeljenju.

Od avgusta 2015. godine raspoređena je na mesto šefa kabineta direktora Bezbednosno-informativne agencije, a od februara 2018. godine na mesto savetnika direktora Bezbednosno-informativne agencije. Od oktobra 2020. godine je raspoređena na mesto specijalnog savetnika direktora Bezbednosno-informativne agencije.

Govori engleski, španski , italijanski i francuski jezik.

Položila je TOEFL ispit znanja engleskog jezika – najviši nivo znanja engleskog jezika za osobe sa neengleskog govornog područja.

Udata je i majka dvoje maloletne dece.

TOMISLAV ŽIGMANOV

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević objavio je danas imena kandidata za buduće ministre i ministrice. Među ostalim, objavio je i da bi dužnost ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i dalje trebao voditi predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

Republika

Foto: Tanug/ SAVA RADOVANOVIC

 

 

Komentirajući ovu vest, Žigmanov je na platformi X objavio sledeće:

- Hvala na ponovno ukazanom povjerenju Milošu Vučeviću i Aleksandru Vučiću! Potvrda je to da sam u prvom mandatu predano, posvećeno, odgovorno i kompetentno vodio Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, provodeći državnu i politiku Vlade Republike Srbije na način da su u područjima od neposredno nadležnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog ostvareni pozitivni rezultati i postignuti brojni proklamirani ciljevi. Priznanje je ovo i za Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, našu dosljednu politiku zalaganja za dobro ovdašnjih Hrvata i cijelu hrvatsku zajednicu, zajednicu lojalnih građana čije se institucije ustrajno bore za ravnopravnost i integraciju Hrvata u srbijansko društvo. Držeći se dosadašnjih postulata i načela u radu, novi mandat mene kao ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, ukoliko ga potvrdi Narodna skupština Republike Srbije, bit će i nadalje posvećen unapređenju ljudskih prava, razvoju položaja nacionalnih manjina te stvaranje ambijenta u kojem vrijednosti dijaloga i tolerancije moraju biti neprikosnovene! - napisao je on na društvenoj mreži "X".

Zoran Gajić ostaje na čelu sporta, Tanja Miščević na čelu ministarrstva za evropske integracije, dok će i Slavica Đukić Dejanović ostati na čelu prosvete. 

NEMANJA STAROVIĆ

Starović predložen je za ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Rođen je 1982. godine u Novom Sadu. Završio je Karlovačku gimnaziju a potom diplomirao i masterirao na odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta Univerzata u Novom Sadu. Takođe, završio je i Diplomatsku akademiju Ministarstva spoljnih poslova.

Od septembra 2011. do jula 2012. godine, bio je član Gradskog veća Novog Sada, kada postaje pomoćnik gradonačelnika Novog Sada. Od jeseni 2012. godine do marta 2013. godine je bio član Gradskog veća Novog Sada za urbanizam i zaštitu životne sredine.

U Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije je radio od 2014. do 2016. godine. Na prvom programu Radio televizije Vojvodine od 2016. godine vodi autorsku emisiju „Ino-strane“.

Foto: RTS/printscreen

 

 

Jedan je od osnivača NVO Centar za društvenu stabilnost.

Za državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i zamenika ministra, imenovan je na sednici Vlade Republike Srbije 18. februara 2021. godine.

ADRIJANA MESAROVIĆ

Adrijana Mesarović je novo ime na spisku ministara u novoj vladi, a dosad je bila članica gradskog veća Novog Sada za budžet, finansije i investicije.

Biografija Adrijane Mesarović

Republika

Foto: Grad Novi Sad

 

 

Kako se navodi u njenoj zvaničnoj biografiji, Adrijana Mesarović je rođena u Novom Sadu 1981. godine, gde i danas živi i radi. Osnovno, srednje i visoko obrazovanje završila je i stekla u svom rodnom gradu, u Novom Sadu. Kao master ekonomije svoje profesionalno usmerenje posvetila je radu u oblasti bankarstva, finansija, računovodstva, poreske politike, ekonomije, finansijskog restrukturiranja i konsolidacije poslovanja u preduzećima sa privatnim kapitalom i javnim preduzećima.

Paralelno, pohađajući gimnaziju u Novom Sadu, Adrijana Mesarović je završila i školu u Velikoj Britaniji, u gradu Sautemptonu. Završila je više specijalizovanih obuka najvišeg nivoa stručnog osposobljavanja iz informatike.

Profesionalna karijera u marketingu i bankarstvu

Po završetku studija, Adrijana Mesarović je radni vek započela je u porodičnoj kompaniji, gde je provela dve godine. Nakon toga, radila je godinu dana u sektoru marketinga inostrane kompanije.

Desetogodišnju karijeru u bankarskom sektoru započela je 2008. godine:

najpre kao asistent menadžer za projektno finansiranje i dokumentarne poslove sa velikim klijentima u Odeljenju za devizne aranžmane u Direkciji za poslovne aranžmane u Sektoru za korporativno bankarstvo,
zatim kao asistent menadžer odnosa sa korporativnim klijentima u Odeljenju za dinarske aranžmane u Direkciji za poslovne aranžmane u Sektoru za korporativno bankarstvo,
a sa stažom na radnom mestu saradnika u Odeljenju za velika preduzeća u Sektoru za rad sa privredom započinje 2010. godine.

Kao viši samostalni stručni saradnik u Odeljenju za velika preduzeća, u Sektoru za rad sa privredom radila je duži vremenski period, nakon čega je postavljena za šefa istog Odeljenja. Tom prilikom obavljala je sve bankarske poslove u vezi sa velikim klijentima, kao i sve druge poslove iz delokruga rada Sektora, prema utvrđenim procedurama banke, te Narodne banke Srbije.

Bila je član više stručnih tela i radnih grupa u vezi sa realizacijom projekata u kreiranju novih bankarskih proizvoda i njihovu izmenu, vršila kontrolu sprovođenja poslovne politike, radila na sačinjavanju internih uputstava i procedura za rad. Rad se zasnivao i na uskoj saradnji i izveštavanju Narodne banke Srbije.

Pored navedenog, kao pomoćnik poverenika banke, provela je pet godina na poslovima sprovođenja stečajnog postupka nad bankom. Saradnja sa ministarstvima Republike Srbije za resor finansija i resor privrede bila je sastavni deo delokruga rada.

ALEKSANDAR MARTINOVIĆ

Tenutno aktuelna ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković odlazi sa te pozicije, a na njeno mesto dolazi Aleksandar Martinović.

Tanaskovićeva kao diplomirani ekonomista pre ministarskog mesta radila je kao državna sekretarka u Ministarstvu za životnu sredinu, a pre toga za privatnu firmu u oblasti bankarskog faktoringa. Kao prva žena poljoprivrede Srbije bila je nepunih dve godine, tačnije od oktobra 2022. godine do maja ove. 

Generacijski kolega Tanaskovićeve, Aleksandar Martinović, vodi poreklo iz Slavonskog Broda (HR), magistar je prava, a u politiku je najpre ušao kao član Srpske radikalne stranke, da bi po "cepanju" 2012. godine prešao u SNS. Osim političke karijere, zaposlen je u zvanju docenta na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, gde predaje više predmeta na osnovnim, master i doktorskim studijama u oblasti Javnog prava, prema navodima na sajtu Vlade.

Foto: Tanjug/T. VALIČ

 

Od oktobra 2022. je na mestu ministra državne uprave i lokalne samouprave. 

IRENA VUJOVIĆ 

Vujović ostaje na čelu ministarstva zaštite životne sredine i vodoprivrede, uz to, imenovana je za potpredsednicu Vlade. 

Republika

Foto: Printscreen/https://www.instagram.com/irenavujovic.official/

 

 

U poslednjih nekoliko godina, u zaštitu životne sredine se ulaže više nego ikad, a to će se nastaviti i u godinama pred nama, rekla je nedavno i sama ministarka Vujović. 

HUSEIN MEMIĆ ​

Husein Memić će i u novoj Vladi Srbije ostati ministar turizma i omladine i to će mu biti drugi mandat. Memić će sa 41 godinom biti jedan od mlađih članova vlade koja će imati ukupno 31 ministra.

Rođen je 1983. godine u Novom Pazaru, gde je završio osnovnu i srednju školu. Zvanje diplomirani profesor fizičke kulture stekao je na Univerzitetu u Prištini. Master u oblasti turizma i hotelijerstva postao je na Alfa univerzitetu u Beogradu.

Foto: mto.gov.rs

 

Aktuelni je potpredsednik Sandžačke demokratske partije čiji je lider Rasim Ljajić i bivši predsednik Gradskog odbora SDP-a.

Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić, Nenad Popović i Tatjana Macura – ministri bez portfelja.

BONUS VIDEO: 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (22)

Loading
Dejan

30.04.2024 17:16

Nova lica će nastaviti da vode računa o interesima građana Srbije

Crnacokolada037

30.04.2024 19:38

Novi ljudi za još bolju budućnost Srbije!

Jelena

30.04.2024 19:39

Nova lica za dodatnu energiju i bolji rad, ali sve u cilju napretka Srbije.

Nikola

30.04.2024 19:41

Ovakva struktura izvršne vlasti je garant budućnosti Srbije