BITKA ZA SRBIJU! Predstoje dani velikih iskušenja i teške borbe!

Autor:

Vesti

05.04.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučević za Republiku: Sada više nego ikada moramo biti okupljeni oko ideje slobode, srpske zastave i predsednika Vučića

BITKA ZA SRBIJU! Predstoje dani velikih iskušenja i teške borbe!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Srbija će u narednom periodu biti izložena najtežim izazovima, zbog čega je neophodna puna mobilizacija države i društva u borbi za očuvanje najvećeg uloga - otadžbine.

Kako poručuju sagovornici našeg portala, bitno je da svi usredsrede svoja nastojanja u pokušaju da spreče da Priština bude primljena u Savet Evrope (SE), ali i da na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GS UN) osujete nameru da se progura rezolucija o Srebrenici i Srbima nalepi etiketa genocidnog naroda, te po tom osnovu napada Republika Srpska.

Karanović: Loš im je račun, opstaćemo!

Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost ističe za Republiku da je potrebno jedinstvo i da se svi napori usmere da se ovi antisrpski udari amortizuju ili spreče jer postoji šansa da GS UN ne usvoji rezoluciju pošto je potrebno 2/3 prisutnih članica na zasedanju da bi predlog dobio podršku, dok će Srbiji u SE podršku pružiti i zemlje koje su priznale nezavisnost privremenih institucija u Prištini:

- Tvorci ideje o kolektivnom kažnjavanju Srba, zbog naše suverenističke, državotvorne i vojno-neutralne pozicije, putem blasfemične rezolucije o genocidnosti srpskog naroda u UN, računaju da će to biti dovoljni udarci na Beograd i Vučića da bi došlo do promene srpske politike. Nadaju se da će dobiti podršku muslimanskih zemalja, računajući na verski sentiment. Međutim, loš im je račun. Srbija će opstati, Vučić će zaštititi sve nas i otadžbinu. U sklopu te borbe, biće važni i susreti predsednika s Makronom i Đinpingom.

POSEBNI TIMOVI

Otuda su više nego ikada neophodni jedinstvo i puna podrška državnom rukovodstvu i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u aktivnostima za odbranu nacionalnih interesa.

Za to su formirani i posebni timovi Vlade, a privodi se kraju i non-pejper, koji će biti poslat na adrese svih članica SE. Vučić će lično pozvati oko 50 državnika, a predviđen je i niz značajnih tet-a-tet sastanaka. Predsednik je tako juče imao nimalo lak razgovor s nemačkim izaslanikom za zapadni Balkan Manuelom Zaracinom (pogledajte okvire). Ali već u nedelju i ponedeljak ima sastanak sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, što će biti njihov 20. susret, ali će ovaj biti strateški i jedan od najvažnijih u proteklih 35 godina i zbog ekonomskih aranžmana, vrednih na desetine milijardi evra. A potom će biti domaćin predsedniku Kine Si Đinpingu u Beogradu. Ove akcije od ključnog su značaja za dalje geopolitičko pozicioniranje Srbije i odbranu na istoku i zapadu.

Miloš Vučević, ministar odbrane, mandatar za sastav nove vlade i predsednik SNS, kaže za Republiku da sada više nego ikada moramo biti jedinstveni i okupljeni oko ideje slobode, srpske zastave i čoveka koji na najbolji mogući način reprezentuje sve vrline našeg naroda - predsednika Vučića.

- Mi Srbi smo svoju kuću izgradili nasred puta. Kroz istoriju su nas udarali razni vetrovi. Nažalost, takva sudbina nas prati vekovima. Ubuduće očekujem kulminaciju ovakvih istorijskih izazova. Pritisci na našu otadžbinu i naš narod će se odvijati u tri pravca: udari na Beograd jer vodi suverenu politiku, promocija lažne države Kosovo u međunarodnim forumima, razvlašćivanje Republike Srpske i njena stigmatizacija navodnim genocidnim žigom - navodi Vučević.

Vučić sa Zaracinom: Ni oko čega se ne slažemo

Predsednik Vučić saopštio je juče da je imao iskren i izuzetno težak sastanak sa Zaracinom, kojem je poručio da će se Srbija suprotstaviti poniženjima koja su joj pripremljena u SE i UN.

- Gotovo ni u čemu nismo saglasni, osim u stavu da je potrebno očuvanje mira na zapadnom Balkanu. Rekao sam Zaracinu da je Srbija teritorijalno i brojčano mala zemlja, ali zemlja ponositih ljudi, koji će se suprotstaviti poniženjima koja su joj pripremljena u SE i UN - napisao je šef države na Instagramu.

RAZLIČIT POGLED

Vladimir Vuletić, sociolog i profesor na Filozofskom fakultetu, ukazuje za naš portal da je značajno da se određene snage suzdrže od akcija:

- Naravno da je sada veoma važno jedinstvo, međutim, ono ne može da se postigne na silu, zato je važno i da se oni koji nemaju isti pogled na izlazak iz ove situacije uzdrže od aktivnosti koje bi mogle da naškode interesima i unutrašnjoj stabilnosti Srbije.

Vučić ministrima: Posvetite se borbi!

Vučić je ministrima, obraćajući se prekjuče na vanrednoj sednici Vlade, poručio da za njih ne postoji predizborna kampanja sve dok 16. maja Komitet ministara Saveta Evrope (SE) ne donese konačnu odluku o prijemu Prištine u SE:

- Biće dovoljno duga kampanja, razumeće ljudi da se borite za najvažnije stvari. Ne želim pred kamerama da budem neprijatan, samo vas molim da se posvetite tome. To je za nas od presudnog značaja i da uradite sve što možete da razgovaramo sa svima jer biće tu i članice EU koje su priznale nezavisnost tzv. države Kosovo, za koje sam siguran da možemo da obezbedimo da ne budu pozitivne po pitanju članstva Prištine u SE. Smatram da imamo šansu i pored toga što snažni mentori prištinske nezavisnosti guraju članstvo po svaku cenu i bez prava i pravde. Ključni argument Srbije trebalo bi da bude to što vlastima u Prištini i nije u planu formiranje ZSO.

MOJ STAV

Ivica Dačić

ŠEF DIPLOMATIJE

Pred Srbijom je da se bori, mada će borba biti teška. Sada 109 država u svetu ne priznaje nezavisnost Prištine, a 84 priznaje. Nažalost, situacija sa priznavanjem u Evropi ide na našu štetu. Zato je situacija u SE najgora. Inače bi tu trebalo da bude najčistija situacija, zato što Kosovo ne ispunjava nijedan kriterijum za članstvo

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (25)

Loading
Jana

05.04.2024 20:33

Izborice se Srbija sa svim teskocama I bice jos jaca.

Nešo N

05.04.2024 20:33

U svakom slučaju predaje nema.

Mina

05.04.2024 20:34

Vazno je da ostanemo ujedinjeni I slozni kao narod.

Miki

05.04.2024 20:34

Dosta je ucena. Ne u eu. Suprotni su nam interesi, oni podkupljuju sve okolne države nudeći im našu teritoriju. Ne mogu da opstanu bez ekspanzije, bez pljački.