Vučević: Imamo spreman odgovor na ono što će se dešavati u Savetu Evrope, nova vlada imaće novu energiju i nova lica

Autor:

Vesti

27.03.2024

09:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovde imamo po prvi put da jedna teritorija koja nije država u punom smislu, i ne može da bude i niti će ikada biti što se tiče Srbije, dobija status favorizovanog subjekta, kaže on.

Vučević: Imamo spreman odgovor na ono što će se dešavati u Savetu Evrope, nova vlada imaće novu energiju i nova lica

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Ministar odbrane i potpredsednik Vlade Miloš Vučević gostovao je u "Jutarnjem dnevniku", na RTS1, gde je naglasio da je bezbednosna situacija u centralnoj Srbiji povećana prisustvom policijskih snaga na terenu, kao i patrolama vojne policije, nakon terorističkog napada u Moskvi.

Pred Savetom Evrope danas će se naći samo jedna tačka- prijem tzv. Kosova u njihovu organizaciju. Vučević je istakao da je politika zemalja koje su pokrovitelji tzv. kosovske nezavisnosti, procenila da treba da se finalizuje projekat priključenja tzv. Kosova Savetu Evrope rušeći sve principe i pravila. 

-Ovde imamo po prvi put da jedna teritorija koja nije država u punom smislu, i ne može da bude i niti će ikada biti što se tiče Srbije, dobija status favorizovanog subjekta. Ovo je prvi korak, imate današnji komitet, pa plenarnu skupštinu i savet ministara u maju. Po svemu sudeći ćemo imati da neko ko nije država bude primljen bez konsenzusa. Sami pokrovitelji tzv. kosovske nezavisnosti, ne poštuju ni ono što su zadali kao zadatke administraciji u Prištini- prva je vraćanje zemlje manastiru Dečani posle osam godina, Zajednica srpskih opština koju čekamo 11 godina i treće je da se zaustavi eksproprijacija zemljišta u srpskim opštinama. A sada je dovoljno što se Priština nakon osam godina usaglasila da vrati zemljište manastoru Visoki Dečani. Po još jedan put smo videli festival licemerja i lakrdije u međunarodnom javnom pravu, da sve ono što je važilo zasve samo ne važi za Albance na tzv. Kosovu, da nema kazne i sankcije za ono što ne sprovodi prema Srbima. Pali su svi principi koje su sami postavili. Imaju oni većinu, 12 članica Saveta Evrope ne priznaje Kosovo. Da ne pokazujemo mi unapred sve karte, a Savet Evrope treba dobro da razmisli da li im treba tzv. Kosovo ili Republika Srbije koja je primljena u punim granicama u Savet Evrope.

On je istakao da su trenutno najteži dani od 1999. godine i da je bezbednosna situacija složena u Srbiji i regionu.

-Baš na 24. mart, na 25 godina od NATO agresije, tzv. Kosovo dobija status pridruženog člana, odnosno posmatrača u parlamentarnoj skupštini NATO pakta. Ako neko misli da je slučajno, nije ni to slučajno. Nema ništa slučajno kod datuma. Crvene linije su tu, ali da mi gledamo na političko-diplomatskom planu sve uradimo, država Srbija ima adekvatne odgovore pa i na ovo što će se dešavati uSavetu Evrope, da se ne junačimo nego dobro da procenimo šta su državni i nacionalni interesi i kako da ih štitimo. Što se tiče KiM ono je najveći bezbednosni rizik za Srbiju, da ne ponavljam priču o formiranju vojske koju uporno pokušavaju da formatiraju. Što se tiče bezbednosti u centralnoj Srbiji, u kontekstu onoga što se desilo u Moskvi, mi smo na zahtev predsednika Srbije imali hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. MUP je pojačao prisustvo svojih pripadnika, Vojska Srbije je dobila nalog da patrole vojne policije budu prisutne na javnom procesu.

Ministar odbrane naglasio je da će se u narednih sedam, deset dana videti konture buduće Vlade i da će javnost biti obaveštena. 

-Nigde nismo zakasnili, Vlada radi. Videli ste pitanje bezbednosti, ministarstvo radi svoje poslove. U ovom ambijentu nismo mogli da se fokusiramo samo na Vladu i ministarstva. Nova Vlada će biti vlada kontinuiteta, njena suština rada je izložena kroz prgram Skok u budućnost. Nova vlada mora da unese novu energiju, nova lica,, volju, snagu, optimizam da se bori sa predsednikom i Skupštinom za građane i da oni koji će biti deo kabineta u Nemanjinoj 11 su svesni odgovornosti. Vidim sebe kao deo tima, ne odustajem od ove politike jer ona je jedina koja čuva Srbiju

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (21)

Loading
Sale

27.03.2024 09:13

Srbija će ostati istrajana na svom putu do kraja.

Nikola

27.03.2024 09:18

"Izjava Miloša Vučevića ukazuje na spremnost Srbije da se suoči sa izazovima u Savetu Evrope, uz naglasak na novu energiju i nove ljude koje će doneti nova vlada."

Zvezdana Stratimirovic

27.03.2024 09:25

Odluka o statusu tzv. Kosova u parlamentarnoj skupštini NATO pakta na dan koji označava godišnjicu NATO agresije na Srbiju nije slučajna. To je jasan signal o potrebi da se ojača nacionalna bezbednost i suverenitet...

Ana

27.03.2024 09:57

Tako I treba I treba uvek biti spreman kao sto je sada Vucevic.